ΔΙΕΘΝΗ

Ταλιμπάν: Θα επιτεθούμε και πάλι στη Μαλάλα Γιουσουφζάι

ταλιμπάν-θα-επιτεθούμε-και-πάλι-στη-μα-644303

«Mόλις τους δοθεί η ευκαιρία» λένε οι Ταλιμπάν του Πακιστάν- Ισχυρίζονται ότι μιλάει κατά του ισλάμ και των ισλαμιστών.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν επανέλαβαν σήμερα ότι πρόθεσή τους είναι να επιτεθούν και πάλι στη νεαρή Μαλάλα Γιουσουφζάι, που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και είναι υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό τους, αιτία για το μένος εναντίον της είναι ότι η 16χρονη Μαλάλα “μιλάει κατά του ισλάμ” και των ισλαμιστών.

Πριν από περίπου έναν χρόνο ένας ένοπλος, κατ’ εντολή των Ταλιμπάν, μπήκε στο σχολικό λεωφορείο όπου επέβαινε η Μαλάλα, στην πόλη Μινγκόρα του βορειοδυτικού Πακιστάν και την πυροβόλησε στο κεφάλι, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά.

Η Μαλάλα μεταφέρθηκε σε βρετανικό νοσοκομείο, ανάρρωσε και μετατράπηκε σε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Είναι πλέον υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης και για το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα δοθούν εντός της εβδομάδας.

“Θα της επιτεθούμε μόλις μας δοθεί η ευκαιρία”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαχιντουλάχ Σαχίντ, ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν του Πακιστάν, που εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Το 2009, σε ηλικία 11 ετών, μέσω του ιστοτόπου του BBC η Μαλάλα ξεκίνησε ένα μπλογκ με το ψευδώνυμο Γκιουλ Μακάι. Έγραφε στα ουρντού, την εθνική γλώσσα του Πακιστάν, και κατήγγειλε τις ενέργειες των Ταλιμπάν που είχαν τότε υπό τον έλεγχό τους την κοιλάδα του Σαβάτ, της περιοχής όπου κατοικούσε. “Δεν είναι γενναία. Δεν έχει θάρρος. Χρησιμοποιούσε ψεύτικο όνομα στο μπλογκ της. Θα της επιτεθούμε επειδή μιλούσε ενάντια στους Ταλιμπάν και το Ισλάμ και όχι επειδή πήγαινε στο σχολείο”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Μαλάλα έχει ήδη γράψει την αυτοβιογραφία της και αντίτυπα του βιβλίου, στα αγγλικά, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα βιβλιοπωλεία του Πακιστάν. Το βιβλίο στοιχίζει 599 ρουπίες —λιγότερο από 6 δολάρια— τιμή πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος του στις δυτικές χώρες.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου