ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία «φρενάρει» τις εισαγωγές από τη Λιθουανία

η-ρωσία-φρενάρει-τις-εισαγωγές-από-τ-644629

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την απαγόρευση εισαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Λιθουανία, εντείνοντας τις πιέσεις επί της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, σε ένα κλίμα αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Βίλνιους εξαιτίας της προοπτικής προσέγγισης πρώην δορυφόρων της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ρωσική υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ότι διαπίστωσε σειρά παραβιάσεων των κανονισμών που δείχνουν ελλιπή άσκηση ελέγχου των λιθουανικών αρχών και την ανάγκη επιβολής περιορισμών στις εισαγωγές ειδών διατροφής.

Το μέτρο αποφασίσθηκε την ώρα που η Λιθουανία οργανώνει τον επόμενο μήνα συνάντηση κορυφής με στόχο την προώθηση στενότερων εμπορικών σχέσεων ανάμεσα σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Ανατολικής Σύμπραξης. Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει τη Μόσχα, η οποία θεωρεί ότι η Ανατολική Σύμπραξη πλήττει τη ζώνη επιρροής της καθώς βλέπει πρώην δορυφόρους της όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία να επιδιώκουν την υπογραφή συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Λιθουανία κατήγγειλε πρόσφατα την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορά της με τη Ρωσία, με την οποία η πρώην σοβιετική δημοκρατία διατηρεί σημαντικές οικονομικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το Βίλνιους, τα περιοριστικά αυτά μέτρα, που έχουν προκαλέσει μεγάλες οικονομικές απώλειες στους μεταφορείς της, έχουν πολιτικά κίνητρα. Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε κατήγγειλε προ ημερών τις πιέσεις που ασκούνται επί της Ουκρανίας για να εγκαταλείψει την πολιτική προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Αύγουστο, η Μόσχα ενίσχυσε προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με την Ουκρανία, επισήμως με την αιτιολογία ότι υπάρχουν ανησυχίες για την ποιότητα των αγαθών που εισάγονται στο ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, σύμβουλος του Κρεμλίνου είχε δηλώσει τότε ότι τα μέτρα έχουν ως στόχο να δείξουν στο Κίεβο τι περιμένει την Ουκρανία εάν επιμείνει στον «θανάσιμο» εναγκαλισμό της με τις Βρυξέλλες.

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου