ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη νίκη για το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» σε τοπική εκλογή

μεγάλη-νίκη-για-το-ακροδεξιό-εθνικό-μ-644695

Νοκ-άουτ έβγαλε τους αριστερούς αντιπάλους του το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα «Εθνικό Μέτωπο» στον πρώτο γύρο μιας τοπικής εκλογής στη νότια Γαλλία, κερδίζοντας διπλάσιες ψήφους από το κεντροδεξιό κόμμα UMP, γεγονός ενδεικτικό της αυξανόμενης δημοτικότητας του κόμματος αυτού που τάσσεται κατά των μεταναστών.

Ο υποψήφιός του, ο Λοράν Λοπέ, έλαβε 40,4% των ψήφων στο καντόνι Μπρινιόλ, κοντά στην Τουλόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά χθες το βράδυ, έναντι 20,7% για την υποψήφια της κεντροδεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και 14,6% για τον κομμουνιστή υποψήφιο. Ένας διαφωνών του Εθνικού Κόμματος, ο Ζαν-Πολ Ντισπάρ, ο οποίος κατέβηκε με το σχηματισμό «Κόμμα της Γαλλίας», συγκέντρωσε 9,1% των ψήφων, αλλά κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο την υποψήφια του UMP. Το καντόνι αποτελεί την εκλογική περιφέρεια ενός δημοτικού συμβούλου.

Η επίδοση του Εθνικού Μετώπου δείχνει ότι η τρέχουσα δημοτικότητά του μπορεί να μεταφραστεί σε υψηλά ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις και συνιστά πρόκληση προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τις θέσεις των δημάρχων στις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, αλλά και για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν επίσης τον ερχόμενο χρόνο.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση για την Αριστερά, δείχνει πως το Εθνικό Μέτωπο είναι πολύ ισχυρό και ότι δεν έχουμε δικαίωμα να είμαστε διαιρεμένοι», δήλωσε προς τον ραδιοσταθμό France Info ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρλέμ Ντεζίρ.

«Προφανώς καλώ τους ψηφοφόρους να αποκλείσουν το Εθνικό Μέτωπο στο δεύτερο γύρο, όπως έκανα πάντα χωρίς κανένα δισταγμό», πρόσθεσε σε μια έμμεση πρόσκληση προς τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την υποψήφιο του UMP.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν είχε κατεβάσει υποψήφιο στο Μπρινιόλ, μια ήσυχη κοινότητα 15.000 κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 λεπτών οδικώς από το λιμάνι της Μασσαλίας προς την κατεύθυνση της ενδοχώρας, αλλά προσέφερε την υποστήριξή του στον κομμουνιστή υποψήφιο. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου.

Ενώ η δημοτικότητα του Ολάντ έχει υποστεί μεγάλη πτώση, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, κερδίζει υποστηρικτές τόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και από το διαιρεμένο κεντροδεξιό UMP καθώς οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τις σκληρές θέσεις της σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα και τους παράνομους καταυλισμούς των Ρομά.

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS-Sofres για την εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» έδειξε πως η Μαρίν Λεπέν είναι μια από τις πιο υποσχόμενες πολιτικούς της Γαλλίας, καθώς βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον πρώην πρωθυπουργό του UMP Φρανσουά Φιγιόν, αλλά σημαντικά κάτω από τον υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

AMΠE

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου