ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος στη λαθρομετανάστευση βάζει η Τουρκία – Χτίζει τείχος στα σύνορά της με τη Συρία

τέλος-στη-λαθρομετανάστευση-βάζει-η-τ-644705

Ένα τείχος δυο μέτρων θα χωρίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Τούρκοι αξιωματικοί, στην προσπάθεια να σταματήσει η λαθρομετανάστευση.

Όπως αναφέρει το Έθνος, εκσκαφείς άρχισαν να σκάβουν τα θεμέλια στην Νουσαϊμπίν, μια μεθοριακή περιοχή 10 χλμ. βόρεια της συριακής πόλης Καμισλί, όπου συχνά ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων, ανταρτών και αραβικών φυλών.

«Δεν είχαμε προβλήματα με την ασφάλεια των συνόρων στη Νουσαϊμπίν μέχρι σήμερα αλλά σε αυτή την περιοχή είναι εξαιρετικά εύκολο να περάσει κανείς παράνομα τα σύνορα. Είναι σχεδόν σαν να μην υπάρχουν σύνορα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Άγκυρα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το τείχος θα καλύπτει μόλις ένα τμήμα των 900 χιλιομέτρων της μεθορίου, αλλά σηματοδοτεί την αυξανόμενη ανησυχία της Άγκυρας για την εξάπλωση της βίας από τη βόρεια Συρία. Μάλιστα διεξήχθη συζήτηση για την ανέγερση παρόμοιου τείχους σε άλλη πλευρά της μεθορίου και αποφασίστηκε το μήκος του να εκτείνεται σε 2,5 χλμ.

Η Τουρκία η οποία φιλοξενεί περίπου το ένα τέταρτο των 2.000.000 προσφύγων από την Συρία, είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ένθερμος υποστηρικτής των αντικαθεστωτικών.

Η Άγκυρα έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την πολιτική της των «ανοικτών πυλών» για όσους εγκαταλείπουν τη Συρία προκειμένου να γλιτώσουν από τη σύγκρουση, παρότι από καιρό σε καιρό διατηρεί κλειστές τις συνοριακές διαβάσεις μετά τις ανταλλαγές πυρών που σημειώνονται κοντά στα σύνορά της.

iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου