ΔΙΕΘΝΗ

Στο στόχαστρο των Ταλιμπάν και πάλι η Μαλάλα

στο-στόχαστρο-των-ταλιμπάν-και-πάλι-η-μ-645534

Στόχος των Πακιστανών Ταλιμπάν είναι και πάλι η 16χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι, υπέρμαχος της εκπαίδευσης για τα κορίτσια, που επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας το περασμένο έτος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μαχητικής οργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος, Σαχιντουλάχ Σαχίντ, μιλώντας στο CNN, δήλωσε πως η έφηβη ήταν στόχος των Ταλιμπάν επειδή έκανε προπαγάνδα εναντίον τους.

Η Μαλάλα θα γίνει εκ νέου στόχος των Ταλιμπάν, αν τους δοθεί η ευκαιρία, δήλωσε, όπως ακριβώς στοχεύουν κάθε άνθρωπο που διαφωνεί με τις απόψεις τους.

Αρνήθηκε όμως, πως είχε γίνει στόχος τους εξαιτίας της προώθησης της εκπαίδευσης των κοριτσιών.
Η Μαλάλα, ήταν 15 ετών, όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε σχολικό λεωφορείο στο Σουάτ του Πακιστάν στις 9 Οκτωβρίου 2012, και την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Επέζησε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο στη Βρετανία.

Έγινε καλά και γιόρτασε τα 16α γενέθλιά της στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 12 Ιουλίου.

«Πίστευαν ότι οι σφαίρες θα μας κάνουν να σιωπήσουμε, αλλά απέτυχαν» δήλωσε η ίδια, «Και τότε, από εκείνη τη σιωπή, βγήκαν στην επιφάνεια χιλιάδες φωνές».

Οι ενέργειες των Ταλιμπάν προκάλεσαν μεγάλες διαδηλώσεις στο Πακιστάν και την παγκόσμια καταδίκη.
Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την είσοδο των κοριτσιών στα σχολεία το 2009. Η Μαλάλα κατέγραψε ανώνυμα την αντίθεσή της σε αυτή την πράξη σε blog του BBC, και έγινε ανοιχτή συνήγορος για την εκπαίδευση των κοριτσιών, δηλώνοντας στο CNN, το 2011. «Έχω το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Έχω το δικαίωμα στο παιχνίδι. Έχω το δικαίωμα να τραγουδώ. Έχω το δικαίωμα να πηγαίνω στην αγορά. Έχω το δικαίωμα να μιλώ».

Φέτος, το Ίδρυμα Μαλάλα δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει την εκπαίδευση των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

Το όνομα της Μαλάλα εικάζεται πως έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Τα απομνημονεύματά της, «Είμαι η Μαλάλα» θα δημοσιευτούν την Τρίτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου