ΔΙΕΘΝΗ

Εκρηξη Ομπάμα

εκρηξη-ομπάμα-645750

Το αμερικανικό δράμα της οικονομικής παράλυσης στις ΗΠΑ έφτασε ήδη την έβδομη ημέρα και ένας φανερά εκνευρισμένος Μπαράκ Ομπάμα, στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά του προς τον αμερικανικό λαό, ζήτησε χθες από τους Ρεπουμπλικάνους να «βάλουν τέλος στη φάρσα».

Εργαζόμενοι διαδηλώνουν κατά των Ρεπουμπλικάνων έξω από το Καπιτώλιο για το «λουκέτο» σε υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Φανερά εκνευρισμένος, ο Ομπάμα ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους να βάλουν τέλος στη φάρσα

«Υπάρχει μόνο μία διέξοδος από αυτό το επικίνδυνο και καταστροφικό “λουκέτο”. Ψηφίστε τον προϋπολογισμό που χρηματοδοτεί την κυβέρνηση χωρίς όρους. Η Γερουσία το έκανε ήδη. Υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόθυμοι να τερματίσουν άμεσα την αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης. Αλλά το ακροδεξιό κόμμα δεν θα επιτρέψει στον πρόεδρο Τζον Μπένερ να θέσει με άμεσο τρόπο το νομοσχέδιο προς ψήφιση. Ψηφίστε, βάλτε τέλος στη φάρσα και σταματήστε το λουκέτο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίσης διάβασε γράμματα που του στέλνουν χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες για το ομοσπονδιακό «λουκέτο» και τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή τους. Αλλά και από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν ανυποχώρητοι. Μιλώντας χθες σε εκπομπή του δικτύου ABC, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ δήλωσε πως οι «ΗΠΑ βρίσκονται στο μονοπάτι της χρεοκοπίας αν ο Ομπάμα δεν διαπραγματευτεί».

Οριο χρέους
Τόνισε πως αν δεν υπάρξει «σοβαρή συζήτηση», η Βουλή δεν πρόκειται να αυξήσει το όριο χρέους, προσθέτοντας πως δεν επαρκούν οι ψήφοι ώστε να περάσει η Βουλή ένα «καθαρό» νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους.

Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται σε αντίθεση με όσα φέρεται να είχε δηλώσει κατ’ ιδίαν σε βουλευτές του κόμματος, ότι δηλαδή σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση ένα «καθαρό» νομοσχέδιο, ιδίως όταν περίπου 20 βουλευτές εμφανίζονταν πρόθυμοι να το ψηφίσουν.

Επίσης, το Πεντάγωνο κάλεσε περίπου 350.000 πολιτικούς υπαλλήλους του να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Πένι Πρίτζκερ δήλωσε πριν από το Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), που ανοίγει τις εργασίες του σήμερα στο Μπαλί, ότι η παράλυση των κρατικών υπηρεσιών «επηρεάζει τις οικονομικές δραστηριότητες». Αλλά και ο Τζον Κέρι, που αντικαθιστά τον Ομπάμα στο Μπαλί, τόνισε πως αν η «οικονομική παράλυση παραταθεί ή επαναληφθεί, ο κόσμος θα αρχίσει να αμφισβητεί τη σταθερότητα της πορείας των ΗΠΑ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου