ΔΙΕΘΝΗ

Αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής της Γερμανίδας πρέσβειρας στην Υεμένη

αποτυχημένη-απόπειρα-απαγωγής-της-γε-645902

Η πρέσβειρα της Γερμανίας στην Υεμένη σώθηκε σήμερα από μια απόπειρα απαγωγής της στη Σαναά, στην οποία ο σωματοφύλακάς της, Γερμανός υπήκοος, σκοτώθηκε, δήλωσε μια δυτική διπλωματική πηγή.

Εξάλλου μια δεύτερη δυτική διπλωματική πηγή έκανε λόγο για μια απαγωγή ενός ξένου στα βόρεια της Σαναά, χωρίς όμως να είναι σε θέση να διευκρινίσει την ταυτότητά του, την εθνικότητά του ή τη φύση της δραστηριότητάς του στην Υεμένη.

Ο Γερμανός σωματοφύλακας σκοτώθηκε προσπαθώντας να αποτρέψει την απαγωγή της πρέσβειρας Κάρολας Μίλερ-Χόλτκεμπερ, μέσα σε ένα κατάστημα στην διπλωματική συνοικία Χάντα, στο νότιο τμήμα της υεμενίτικης πρωτεύουσας, σύμφωνα με την πρώτη διπλωματική πηγή.

Είναι η πρώτη φορά που ένας διπλωμάτης με το βαθμό του πρεσβευτή δυτικής χώρας στοχοθετείται από επίδοξους απαγωγείς στην Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα της Αραβικής Χερσονήσου όπου δρα το δίκτυο της αλ Κάιντα.

Αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής της Γερμανίδας πρέσβειρας στην Υεμένη

Δύο ξένοι διπλωμάτες έχουν απαχθεί στη χώρα, ο Σαουδάραβας υποπρόξενος στο Άντεν (νότια Υεμένη) και ένας Ιρανός διπλωμάτης, και οι δύο βρίσκονται στα χέρια ανθρώπων της αλ Κάιντα.

Η σορός του Γερμανού σωματοφύλακα διακομίστηκε στο σαουδαραβικό-γερμανικό νοσοκομείο στη Σαναά ενώ ο τόπος της επίθεσης αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στο πλαίσιο της έρευνας η οποία διεξάγεται για το επεισόδιο.

Η πρεσβεία της Γερμανίας ήταν ανάμεσα σε εκείνες, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, που είχε στοχοποιήσει η αλ Κάιντα. Η πρεσβεία είχε κλείσει προσωρινά τον Αύγουστο, όπως και άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, εξαιτίας των φόβων για την διάπραξη μιας επίθεσης μεγάλης κλίμακας.

Οι απαγωγές ξένων είναι σχετικά συχνές στην Υεμένη και γενικά διαπράττονται από ένοπλα μέλη φυλών, που χρησιμοποιούν αυτό το μέσο για να προβάλουν διάφορες απαιτήσεις στις αρχές. Στην πλειονότητά τους, οι απαγωγές στη χώρα τελειώνουν με την απελευθέρωση των ομήρων.

Όμως αρκετές απαγωγές γίνονται από το δίκτυο της αλ Κάιντα το οποίο συνεχίζει να δρα στην Υεμένη παρά τα συνεχή πλήγματα εναντίον των ηγετικών στελεχών της, που γίνονται στόχοι αμερικανικών μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου