ΔΙΕΘΝΗ

Ζυμώσεις και παζάρια μετά το σοκ του «λουκέτου»

ζυμώσεις-και-παζάρια-μετά-το-σοκ-του-λ-650249

Σε πολιτικούς ακροβατισμούς επιδίδονται Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί μετά το «βραχυκύκλωμα» του προϋπολογισμού και το «λουκέτο» πολλών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έστειλε σε αργία σχεδόν 800 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους, με τους Ρεπουμπλικάνους να προσπαθούν να περάσουν πρόταση (η πρώτη τους προσπάθεια την Τρίτη το βράδυ απέτυχε, αφού απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων) για χρηματοδότηση σε μέρη του κρατικού μηχανισμού, όπως τα εθνικά πάρκα και τα επιδόματα σε βετεράνους πολέμου, και τους Δημοκρατικούς να το απορρίπτουν μετά βδελυγμίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Εϊμι Μπραντέιτζ χαρακτήρισε αυτές τις προσπάθειες «αποσπασματικές», που «στερούνται σοβαρότητας», προσθέτοντας πως «δεν είναι τρόπος αυτός για να λειτουργεί μια κυβέρνηση».

Σημείωσε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος επιθυμεί από το Κογκρέσο να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης χωρίς να «επισυνάπτονται» άσχετα μέτρα για την άσκηση της πολιτικής, αλλιώς ο πρόεδρος Ομπάμα θα ασκήσει βέτο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών από το Ιλινόις Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, λέγοντας πως «οι Ρεπουμπλικάνοι επιλέγουν τώρα τις αγαπημένες τους ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να τις ανοίξουν, επιδεικνύοντας ελάχιστη πολιτική σοβαρότητα».

Στάση που φανερώνει ότι και τα δύο στρατόπεδα φαίνονται αποφασισμένα να μην κάνουν πίσω, οι μεν Ρεπουμπλικάνοι να μην ψηφίσουν τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στο σύστημα περίθαλψης, οι δε Δημοκρατικοί να αφήσουν «κλειστή» την κυβέρνηση και να μην υποχωρήσουν, ιδίως όσο οι δημοσκοπήσεις ρίχνουν το φταίξιμο στους αντιπάλους τους.

Για παράδειγμα, χθεσινή δημοσκόπηση δείχνει πως 24% των ερωτηθέντων επιρρίπτει τις ευθύνες για το «λουκέτο» στους Ρεπουμπλικάνους και 19% στους Δημοκρατικούς.

Ωστόσο, μετά τη «σιγή ασυρμάτου» που επικρατούσε μεταξύ των δύο πλευρών όλο αυτό το διάστημα αφού Ομπάμα και Τζον Μπένερ -ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων- δεν είχαν μιλήσει καθόλου, παρά μόνο δέκα λεπτά το βράδυ της Δευτέρας, πριν από την «έκρηξη», σε αντίθεση με τις προηγούμενες κρίσεις που η τηλεφωνική γραμμή είχε μείνει ανοικτή, ο πρόεδρος κάλεσε τους τέσσερις επικεφαλής των δύο σωμάτων, με αντικείμενο συζήτησης την «ανάγκη να τερματιστεί η παράλυση του κράτους και να αυξηθεί το όριο του χρέους».

Στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ καθώς και τους αρχηγούς των μειοψηφιών στα δύο Σώματα, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι και τον Ρεπουμπλικανό Μιτς Μακόνελ, επανάλαβε ότι πρέπει να ψηφίσουν τη χρηματοδότηση του κράτους και την αύξηση του ορίου του χρέους χωρίς όρους, δηλαδή να μην μπλοκάρουν τα κονδύλια για το (ψηφισθέν) «Obamacare».

Πριν από τη συνάντηση, ο Ομπάμα είχε φροντίσει να ενεργοποιήσει τα… μεγάλα μέσα, δηλαδή τον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου να ασκήσει πίεση στους Ρεπουμπλικάνους και να αλλάξουν την άκαμπτη στάση τους.

Σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συναντήθηκε με τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, οι οποίοι ανησυχούν κυρίως για τις συζητήσεις που αφορούν στην αύξηση του ορίου του χρέους, τις οποίες η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να ενσωματώσει σ’ αυτές για τη χρηματοδότηση του κράτους, και για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος ανέβαλε τις επισκέψεις του στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, τις οποίες θα πραγματοποιούσε στο πλαίσιο της περιοδείας του σε τέσσερις ασιατικές χώρες.

Εάν το Κογκρέσο δεν δώσει το «πράσινο φως» για την αύξηση του ορίου του χρέους, η χώρα θα κινδυνεύσει να κηρύξει στάση πληρωμών από τις 17 Οκτωβρίου, ένα γεγονός άνευ προηγουμένου που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.

Από την πρώτη αυτή συνάντηση δεν προέκυψε πρόοδος, διαφαίνονται ωστόσο κάποιες μικρές προς το παρόν ρωγμές εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μερίδα του οποίου έχει αρχίσει να κουράζεται από τους λεονταρισμούς των υπερσυντηρητικών.

Στο μεταξύ, η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς το παρόν έχει «ήπιες» επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όμως μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν περιορισμό στις χορηγήσεις πιστώσεων εξαιτίας της «αβεβαιότητας» που προκαλεί, εκτίμησε η Λόρα Κόντρις, επικεφαλής του Τμήματος Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΔΝΤ.

Εξάλλου και ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε πως η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια οικονομία, εάν παραταθεί.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Χθεσινο γκάλοπ δείχνει πως το 24% επιρρίπτει ευθύνες στους Ρεπουμπλικάνους για το «λουκέτο» στο αμερικανικό δημόσιο. Το ποσοστό των πολιτών που πιστεύει ότι φταίνε οι Δημοκρατικοί είναι 19%. Ευθύνες και στους δύο καταλογίζει η γυναίκα που βγήκε με πλακάτ στους δρόμους της Ουάσιγκτον, για να διαμαρτυρηθεί για το αδιέξοδο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ
Τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία κάλεσε χθες ο Μπ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο προκειμένου να βρεθεί λύση και να τερματιστεί η παράλυση του κράτους και να αυξηθεί το όριο του χρέους. Νωρίτερα σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Ομπάμα συναντήθηκε με τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών

Το πρόγραμμα «Obamacare»
Ασφάλιση για όλους τους Αμερικανούς

«Το “λουκέτο” δεν έχει να κάνει με ελλείμματα ούτε με προϋπολογισμούς. Το ?λουκέτο? σχετίζεται με τα εμπόδια στην προσπάθειά μας να παράσχουμε ασφάλεια υγείας σε ανθρώπους που δεν έχουν.

Αυτό, πιο πολύ από καθετί άλλο, φαίνεται ότι υποστηρίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αυτό το διάστημα. Ξέρω ότι είναι παράξενο πως ένα κόμμα θέλει να κάνει κορυφαίο θέμα της ατζέντας του το να μείνει κόσμος ανασφάλιστος, αλλά προφανώς αυτό συμβαίνει».

Με αυτά τα λόγια του Αμερικανού προέδρου, περιτριγυρισμένου από δεκάδες ανασφάλιστους στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, άνοιξε η αυλαία του περίφημου «Obamacare», της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας που προωθούσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η πρεμιέρα του νόμου για την υγεία που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα προσφέρει υψηλής ποιότητας οικονομικά προσιτή ασφάλιση σε όλους, έγινε με ορισμένα μικρά τεχνικά προβλήματα. Οι σχετικές ιστοσελίδες «βομβαρδίστηκαν» από εκατομμύρια επισκέπτες που έσπευσαν να ενημερωθούν για τις επιλογές ασφάλισης και να εγγραφούν ηλεκτρονικά.

Προβλέπεται ότι το 60% των ανασφάλιστων Αμερικανών πολιτών θα αποκτήσουν ασφάλεια υγείας με κόστος όχι παραπάνω από 100 δολάρια τον μήνα και περίπου επτά εκατομμύρια Αμερικανοί θα αγοράσουν τους επόμενους 12 μήνες την ασφάλεια υγείας.

Από τα τέλη Μαρτίου του 2014 κάθε Αμερικανός θα έχει υποχρεωτικά ασφάλιση. Η εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και μένει να αποδειχθεί αν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου