ΔΙΕΘΝΗ

Η κρίση στην Ιταλία τρομάζει αγορές και Ευρωζώνη

η-κρίση-στην-ιταλία-τρομάζει-αγορές-κα-653245

Αποσταθεροποίηση στα διεθνή χρηματιστήρια προκαλούν η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και το αδιέξοδο στις ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό, καθώς τα δύο αυτά θέματα και ιδιαίτερα η ενδοκυβερνητική αναταραχή στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ καταδεικνύουν ότι απαιτείται ακόμη περισσότερη προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Οι χειρισμοί του Σ. Μπερλουσκόνι προκειμένου να αποφύγει την πιθανή αποπομπή του από τη Γερουσία βυθίζουν στην πολιτική αστάθεια ξανά την Ιταλία, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον της ευρωζώνης

Τα γεγονότα στην Ιταλία, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ανέφερε ότι ελπίζει πως «οι δυνάμεις που εργάζονται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης θα βρουν μια λύση», έχουν εντείνει την ανησυχία που επικρατεί στην Ευρωζώνη για το μέλλον της νομισματικής ένωσης.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ιταλία, όπως τονίζουν πολλά μέσα ενημέρωσης, έχει αρχίσει να γίνεται «σχιζοφρενική», αφού η απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει από την κυβέρνηση συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα τους 5 υπουργούς του κεντροδεξιού κόμματος του, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Forza Italia, έχει προκαλέσει και έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, εκτός από τις αντιδράσεις του Λέτα, του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και των βουλευτών και υπουργών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το γεγονός ότι ο Μπερλουσκόνι πήρε την απόφαση να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση Λέτα, χωρίς να έχει πρώτα διαβουλευθεί μαζί τους ή με τα όργανα του κόμματός του, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των υπουργών, αλλά και πολλών μελών του πρώην Λαού της Ελευθερίας (PdL), πολλοί εκ των οποίων χθες άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα του Forza Italia.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, το οποίο επικαλείτο ανώνυμη πηγή, πριν από τη χθεσινή συνάντηση περίπου 20 γερουσιαστές της κεντροδεξιάς παράταξης είχαν αποφασίσει να μη στηρίξουν τον Μπερλουσκόνι στην προσπάθειά του να ρίξει την κυβέρνηση Λέτα και να σύρει τη χώρα σε εκλογές. Ομως οι εσωκομματικές αντιδράσεις και ο διχασμός, εν όψει μάλιστα της αυριανής ψήφου εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, δεν εκφράστηκαν κατά τη συνάντηση του Καβαλιέρε με τους 188 βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του.

Ο Μπερλουσκόνι στη συνάντηση εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι: «Αποφάσισα μόνος μου. Η Forza Italia δεν είναι μια εξτρεμιστική δύναμη». Οπως δήλωσε με χαρακτηριστική ψυχραιμία «μέσα σε μία εβδομάδα θα μπορεί να ψηφιστεί το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και η οριστική κατάργηση για φέτος του φόρου ιδιοκατοίκησης, μετά μπορούμε να πάμε σε εκλογές».

Ο Καβαλιέρε επιπλέον τόνισε ότι όλες οι αντιπαραθέσεις εντός του κόμματος πρέπει να μένουν εντός του κόμματος και να μη βγαίνουν παραέξω, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι την Παρασκευή σε περίπτωση που δεν διαλυθεί η Βουλή στη Γερουσία θα αποφασιστεί το πολιτικό του μέλλον και το εάν θα χάσει την ιδιότητα του γερουσιαστή, που θα δώσει το πράσινο φως για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης εναντίον του.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου