ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Αντιμνημονιακό μήνυμα σε Κοέλιο στις δημοτικές εκλογές

πορτογαλία-αντιμνημονιακό-μήνυμα-σε-653924

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα συγκέντρωσε το 26,5%, έναντι 36,3% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα – «Το PSD έχει τα χειρότερα αποτελέσματα του σε δημοτικές εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα των Πορτογάλων προς την κυβέρνηση Κοέλιο στις δημοτικές εκλογές. Η ήττα που υπέστη το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα, αλλά και οι σύμμαχοί του, ήταν συντριπτική.

Οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα αντιμνημονιακό μήνυμα στον Κοέλιο, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το κυβερνών κόμμα αθροιστικά με τους συμμάχους του συγκέντρωσαν το 26,5%, έναντι 36,3% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την αποχή να φτάνει στο 47,45%.

Δεύτερη πολιτική δύναμη αναδεικνύονται οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι (30%), οι οποίοι ήδη έχουν εξασφαλίσει τη δημαρχία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα, το Πόρτο. Οι Σοσιαλιστές ήδη έχουν εκλέξει 146 δημάρχους, οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) επικρατούν σε 86 και οι εταίροι τους σε 5. Η συμμαχία Κομμουνιστών-Πρασίνων επικράτησε σε 36 δήμους, ενώ το Αριστερό Μπλοκ δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν δήμαρχο (ποσοστό περίπου 2%).

«Ως πρωθυπουργός θα συνεχίσω την μέχρι σήμερα πορεία, η οποία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης για την Πορτογαλία», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού, ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του.

«Το PSD έχει τα χειρότερα αποτελέσματα του σε δημοτικές εκλογές», συμπλήρωσε, θεωρώντας ότι αυτή η ήττα είναι το «τίμημα που πληρώνει το κόμμα» του για τη δημόσια πολιτική του.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου δήλωσε πως τα αποτελέσματα καταδεικνύουν «μία τεράστια βούληση για αλλαγή».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου