ΔΙΕΘΝΗ

Die Welt: «Πόσο φασιστική είναι η ελληνική αστυνομία;»

die-welt-πόσο-φασιστική-είναι-η-ελληνική-ασ-654120

Οι έρευνες για τη Χρυσή Αυγή οδηγούν σε έρευνες σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας – Τageszeitung: «Καληνύχτα Νεοναζί»

«Πόσο φασιστική είναι η ελληνική αστυνομία;» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Die Welt» και αναφέρει ότι «η επέμβαση της δικαιοσύνης εναντίον της Χρυσής Αυγής οδηγεί και σε έρευνες σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι εξελίξεις προκάλεσαν ανακούφιση, αλλά και φρίκη: «Ανακούφιση, διότι το μεγάλο χτύπημα εναντίον των νεοναζί δεν οδήγησε ως τώρα σε ξέσπασμα βίας της ακροδεξιάς», αλλά και φρίκη, επειδή «μένει ακόμη να διαπιστωθεί πόσο στενοί και ποιου είδους» ήταν οι δεσμοί με την αστυνομία.

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι ήταν πολύ λίγοι οι οπαδοί του κόμματος, που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν, και προσθέτει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. «Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν ήταν νεοναζιστές, αλλά ψηφοφόροι διαμαρτυρίας, οι οποίοι είναι οργισμένοι για τη δίχως τέλος οικονομική κρίση και την παράνομη μετανάστευση. Ο σκληρός, βίαιος πυρήνας του κόμματος είναι μάλλον τόσο μικρός όσο ήταν πάντα- όταν κανένας δεν μιλούσε για το συσταθέν το 1987 κόμμα» διευκρινίζεται.

Στη «Sueddeutsche Zeitung» ο τίτλος είναι «Με χιτλερικό χαιρετισμό στη φυλακή» και αναφέρεται στην εμφάνιση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά χθες στη ΓΑΔΑ.

Στην ανταπόκριση τονίζεται, εξάλλου, ότι είναι η πρώτη φορά, μετά το 1974, που φυλακίζεται εν ενεργεία αρχηγός κόμματος και εξηγείται ότι η δικαιοσύνη «αξιοποίησε μια ιδιαιτερότητα του ελληνικού Δικαίου που επιτρέπει, στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος, να φυλακίζονται βουλευτές χωρίς την άρση της βουλευτικής ασυλίας».

Η συντάκτρια, πάντως, υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με τη συνήθη διάρκεια της διαδικασίας στην Ελλάδα, μπορεί να περάσουν χρόνια» μέχρι την τελεσίδικη ετυμηγορία, ενώ αναφέρει ότι η εισαγγελέας που διενεργεί την προανάκριση θεωρείται ειδική στις περιπτώσεις πολιτικών εγκληματικών οργανώσεων και υπενθυμίζει ότι πριν από δέκα χρόνια είχε ασχοληθεί επιτυχώς με την τότε ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Η ανταποκρίτρια επισημαίνει ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται σήμερα τις ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, θα παραστεί σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, ενώ επίκειται και επίσκεψη στο Ισραήλ. Διευκρινίζει, δε, ότι η Χρυσή Αυγή αρνείται το Ολοκαύτωμα.

Η ίδια συντάκτρια υπογράφει και σχόλιο στην εφημερίδα, στο οποίο υποστηρίζει ότι «η ελληνική δικαιοσύνη κάνει αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και καιρό και παραμένει το ερώτημα γιατί άργησε τόσο». Εκτιμά ότι «στην κορυφή του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού υπήρχαν πολιτικοί και σύμβουλοι που συνηγορούσαν στο να τηρηθεί στάση αναμονής και να υποτιμηθεί η σημασία. Δεν ήθελαν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους, που στράφηκαν στους νεοναζιστές, αλλά προτιμούσαν να επανέλθουν με ένα τράνταγμα προς τα δεξιά» και συνεχίζει:

«Αυτή ήταν μία δηλητηριώδης πολιτική συνταγή. Επειδή οι προβοκάτορες της Χρυσής Αυγής που μιλούσαν για αίμα και τιμή, απλώς ήξεραν καλύτερα πώς να δελεάσουν τους χαμένους της ελληνικής κρίσης. Χωρίς τώρα τον φυλακισμένο αρχηγό τους, τον οποίο αποκαλούσαν Φύρερ, το νεοναζιστικό κόμμα είναι ακέφαλο. Το προς τα πού θα σκορπίσουν οι ψηφοφόροι του είναι ανοικτό. Οι λόγοι για τους οποίους τόσοι πολλοί Έλληνες αναζήτησαν μία βαλβίδα για τη διαμαρτυρία τους, εξακολουθούν να ισχύουν: υψηλή ανεργία, φτώχεια, αισθήματα ανημποριάς και απογοήτευσης. Όποιος νομίζει ότι με το χτύπημα εναντίον των νεοναζί η Δημοκρατία ήδη έχει κερδίσει, χαίρεται πολύ νωρίς».

Η «Frankfurter Abendblatt» περιγράφει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και επισημαίνει πως όταν ξεκίνησε το κόμμα της Χρυσής Αυγής το 1993 με πολύ χαμηλά ποσοστά, της τάξης του 0,3%, κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε μια μέρα να αποτελέσει κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά η οικονομική κρίση, η υψηλότατη ανεργία και η αθρόα έλευση μεταναστών οδήγησαν στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και πολλοί ψήφισαν το κόμμα θέλοντας να «τιμωρήσουν» τους πολιτικούς.

Στην «Tagespiegel» αναφέρεται ότι το νεοναζιστικό κόμμα αποτελεί κηλίδα ντροπής για την Ελλάδα και την Ευρώπη και επισημαίνεται ότι η ποινική διαδικασία θα μπορούσε, όχι απλώς να οδηγήσει την ηγετική ομάδα στη φυλακή, αλλά και να σημάνει το τέλος του κόμματος. Το ζήτημα ωστόσο, αναφέρει ο συντάκτης, είναι τι θα γίνει με τους ψηφοφόρους. «Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν: όσο βυθίζουν τη χώρα βαθύτερα σε ύφεση με συνεχείς νέες επιταγές λιτότητας, η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα διαλύονται» αναφέρει.

H εφημερίδα «Τageszeitung» δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα φωτογραφία του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, με χειροπέδες, με τίτλο «Καληνύχτα (σ.σ. στα ελληνικά), Νεοναζί» και λεζάντα: «Ελλάδα: Καληνύχτα, «Χρυσή Αυγή». Σε σχετικό σχόλιο αναφέρεται ότι και στη Γερμανία κάποιοι θα επιθυμούσαν να δουν νεοναζί με χειροπέδες, εννοώντας τα μέλη του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας (NPD) και υπενθυμίζεται ότι διεξάγεται εδώ και χρόνια η συζήτηση περί απαγόρευσης του κόμματος. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες και δεν υπήρξε δίωξη πολιτικών φρονημάτων. Παρά τα κοινά στοιχεία στην ιδεολογία Χρυσής Αυγής και NPD, αναφέρεται ότι στη Γερμανία οι νεοναζί είναι περιθωριοποιημένοι.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στην Ελλάδα η Αστυνομία φαίνεται ότι συνεργάστηκε με τη Χρυσή Αυγή ή έκανε «τα στραβά μάτια» όταν μέλη της προέβαιναν σε αξιόποινες πράξεις κατά μεταναστών. Το σχόλιο καταλήγει με την επισήμανση ότι η μικρή δύναμη των Γερμανών νεοναζιστών «δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού και χαλάρωσης του αγώνα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στη Γερμανία. Αλλά καθιστά, επίσης, σαφές με πόση καθυστέρηση ήρθε το χτύπημα της δικαιοσύνης στην Αθήνα».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου