ΔΙΕΘΝΗ

Σανίδα σωτηρίας ο Ναπολιτάνο μετά τη «βόμβα» Μπερλουσκόνι

σανίδα-σωτηρίας-ο-ναπολιτάνο-μετά-τη-654957

Σε τελευταία σανίδα σωτηρίας για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στην Ιταλία αναδεικνύεται για άλλη μία φορά ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μετά την απομάκρυνση των κεντροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι πολιτικές ραδιουργίες του «μίστερ τιβί» για να σώσει το πολιτικό του μέλλον, χωρίς να έχει τη συναίνεση όλων των μελών του κόμματός του Forza Italia, για άλλη μία φορά έβαλαν την Ιταλία σε περιπέτειες, καθώς η παραίτηση των 5 υπουργών της Κεντροδεξιάς από την κυβέρνηση Λέτα ωθεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η απόφαση να απομακρυνθούν πέντε υπουργοί τού αναγεννημένου μπερλουσκονικού Forza Italia (όπως μετονομάστηκε ο Λαός της Ελευθερίας) από την κυβέρνηση συνασπισμού του Λέτα, και η οποία έγινε γνωστή αργά το βράδυ του Σαββάτου με πρόφαση την αύξηση του ΦΠΑ (σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι), βυθίζει σε νέα δίνη πολιτικής αστάθειας την Ιταλία σπρώχνοντας τη χώρα προς πρόωρες εκλογές και προκαλώντας παράλληλα πανικό στους αναλυτές και στις αγορές, οι οποίες αναμένεται να τιμωρήσουν τη χώρα για το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο.

Μετά την παραίτηση των πέντε υπουργών, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καθώς πλέον είναι ο μόνος αρμόδιος να χειριστεί την κατάσταση είτε διαλύοντας τη Βουλή και προκηρύσσοντας νέες εκλογές είτε δίνοντας νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ζητούμενο η σταθερότητα
Ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας πάντως εμφανίστηκε διστακτικός ως προς το ενδεχόμενο να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πιθανότερο είναι να δώσει εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης χωρίς τη διενέργεια εκλογών.

«O πρωθυπουργός Λέτα, με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισε να παρουσιάσει στη Bουλή τις εκτιμήσεις του σχετικά και με το τι μέλλει γενέσθαι. Ο πρωθυπουργός θα συμφωνήσει τις ημερομηνίες για την τέλεση των συζητήσεων με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας», ανακοινώθηκε χθες έπειτα από τη συνάντηση που είχαν οι Ναπολιτάνο και Λέτα. Στην πράξη τούτο σημαίνει πως ο Λέτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο λίγες ώρες πριν από τη προγραμματισμένη για χθες το βράδυ συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα: «Χρειαζόμαστε ένα Κοινοβούλιο που να συζητά και να εργάζεται και όχι να διαλύεται κάθε τόσο. Δεν έχουμε ανάγκη από συνεχείς προεκλογικές εκστρατείες, χρειαζόμαστε συνέχεια στη δράση της κυβέρνησης, αποφάσεις και μέτρα που θα λύσουν τα προβλήματα αυτής της χώρας».

Τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών δεν επιτρέπουν αισιοδοξία ως προς το ενδεχόμενο ο Ιταλός Πρόεδρος σε συνεργασία με τον Ενρίκο Λέτα να καταφέρουν να βρουν μια φόρμουλα για τον σχηματισμό μιας νέας πλειοψηφούσας κυβέρνησης συνεργασίας.

Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τους αναλυτές, θεωρείται ότι ώθησε τον Καβαλιέρε να παίξει το τελευταίο του χαρτί, όχι για να σώσει την Ιταλία από την αύξηση του ΦΠΑ όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, αλλά για να σώσει το πολιτικό του μέλλον εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της 4ης Οκτωβρίου στη Γερουσία με την οποία θα αποπεμπόταν από το Σώμα και έτσι θα ήταν έκθετος σε νέες διώξεις και καταδίκες.

Ο γνωστός για τους πολιτικούς του ελιγμούς 76χρονος πρώην πρωθυπουργός σε χθεσινές δηλώσεις του, αφού πρώτα επιτέθηκε στην κυβέρνηση Λέτα και κήρυξε την έναρξη προεκλογικού αγώνα ζητώντας εκλογές το συντομότερο δυνατό, ανέφερε εν συνεχεία ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2014, που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον επόμενο μήνα, μόνο σε περίπτωση που αυτός «είναι πραγματικά ωφέλιμος» για την Ιταλία.

Η πραγματοποίηση των απειλών που είχε εκτοξεύσει ο Μπερλουσκόνι από την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα στον Ενρίκο Λέταν καθώς αυτός προετοιμαζόταν να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου για να απαντήσει πολιτικά στον Καβαλιέρε.

Εκνευρισμός Λέτα
Η ενόχληση κι ο εκνευρισμός του Λέτα έγιναν εμφανείς σε δηλώσεις του, όταν αποκάλεσε την απόφαση του Μπερλουσκόνι «παρανοϊκή και ανεύθυνη» και αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ που επικαλέστηκε ο Καβαλιέρε συμπλήρωσε ότι βασίζεται σε ένα «ξεκάθαρο ψέμα».

Παρέμβαση για το θέμα που έχει προκύψει έκανε και ο γνωστός για τις αιρετικές του απόψεις ηγέτης του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει την τρίτη θέση στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Γκρίλο σε σχετική ανάρτηση στο μπλογκ του, αφού πρώτα αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Ιταλία, κλέβοντας λίγη από τη λάμψη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέληξε: «Πρέπει να πάμε σε εκλογές, να νικήσουμε και να σώσουμε την Ιταλία. Αυτό είναι το τελευταίο τρένο».

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
Η κίνηση Σίλβιο άνοιξε «ρωγμές» στην κεντροδεξιά

Καθώς ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μαζί με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα εξετάζουν τις επιλογές που έχουν για να αποφύγουν την παγίδα που τους έστησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την παραίτηση των κεντροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης συνεργασίας, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων βράζουν.

Πέρα από τις γνωστές διχογνωμίες που καιρό τώρα ταλαιπωρούν την κεντροαριστερά και έχουν κι αυτές συμβάλει στην πολιτική παράλυση της κυβέρνησης Λέτα, η κίνηση Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, δημιούργησε βαθιές ρωγμές και στην κεντροδεξιά, γεγονός που ίσως αποτελεί τη μοναδική ελπίδα Ναπολιτάνο και Λέτα για να μη συρθεί η Ιταλία στις κάλπες.

Συγκεκριμένα, δύο εκ των υπουργών της κεντροδεξιάς, ο υπουργός Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων Γκαετάνο Κουαλιαριέλο και η υπουργός Υγείας Μπεατρίς Λορενζίν, παρόλο που παραιτήθηκαν όπως τους ζήτησε ο Μπερλουσκόνι, ανέφεραν ότι πλέον δεν συμμετέχουν στο κόμμα «Forza Italia» του Καβαλιέρε, ενώ ο υπουργός Υποδομών Μαουρίτσιο Λούπι προειδοποίησε ότι το νέο κόμμα κινδυνεύει να γίνει «ακραίο».

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι Φαμπρίτσιο Τσικίτο, ο οποίος δήλωσε πως: «Πιστεύω ότι μια απόφαση με τόσο βαθιές πολιτικές προεκτάσεις θα έπρεπε να είχε ληφθεί ύστερα από πιο σοβαρή πολιτική συζήτηση».

Το διαφαινόμενο αυτό ρήγμα στην κεντροδεξιά και η πιθανή ανεξαρτητοποίηση στελεχών του «Forza Italia» είναι το σενάριο πάνω στο οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να κάνουν τους σχεδιασμούς τους Ναπολιτάνο και Λέτα.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου