ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σόιμπλε θα κρατήσει το πόστο του…

ο-σόιμπλε-θα-κρατήσει-το-πόστο-του-655920

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, φαίνεται ολοένα πιθανότερο να κρατήσει το πόστο του, παρά την αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, το συγκεκριμένο πόστο θεωρείται το πιο σημαντικό στην κυβέρνηση μετά από εκείνο της ίδιας της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Η ηχηρή νίκη της Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές δείχνει πως οι μελλοντικοί της εταίροι -είτε πρόκειται για τους Σοσιαλδημοκράτες είτε για τους Πράσινους- δεν θα έχουν αρκετά μεγάλη διαπραγματευτική επιρροή ώστε να στείλουν στο υπουργείο Οικονομικών κάποιο δικό τους στέλεχος.

Εάν ο Σόιμπλε διατηρήσει τη θέση του, θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες υπέρ της συνέχισης της ίδιας πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην ευρωζώνη και στην υπό διαμόρφωση τραπεζική ένωση. Το μοίρασμα των υπουργείων θα αποτελέσει κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά το SPD δεν έχει στις τάξεις του κάποιον προφανή κορυφαίο υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον Σόιμπλε.

Ούτε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος του κόμματος, ούτε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας, φέρονται να επιθυμούν να αναλάβουν μια αποστολή που συνήθως έχει να κάνει με την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο Γιούργκεν Τριτίν, μέχρι πρότινος συμπρόεδρος των Πρασίνων, ο οποίος θα ήθελε μια τέτοια θέση, αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας του κακού εκλογικού αποτελέσματος της παράταξης. Η εφημερίδα Bild προέβλεψε προ ημερών πως ο Σόιμπλε θα μείνει υπουργός Οικονομικών, με τον Στάινμαγιερ υπουργό Εξωτερικών και τον Γκάμπριελ υπουργό Εργασίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Zeit, o ίδιος ο Σόιμπλε απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνουν νέες εκλογές εάν το SPD και οι Πράσινοι αρνηθούν να συμμετάσχουν με τους Χριστιανοδημοκράτες στην κυβέρνηση. Ο Σόιμπλε πρόσθεσε πως κάθε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει δεσμεύσεις για ισοσκελισμένο και βιώσιμο προϋπολογισμό, έτσι ώστε “να μην μπει σε κίνδυνο η μεγάλη εμπιστοσύνη στη Γερμανία”.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου