ΔΙΕΘΝΗ

Ρουχανί: Το μέλλον της Συρίας είναι στα χέρια των πολιτών της

ρουχανί-το-μέλλον-της-συρίας-είναι-στα-656834

Ο Ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία, την πολιτική του, αλλά και τις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.

Ο Ιρανός πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας πως το κλίμα ανάμεσα στη χώρα του και τις ΗΠΑ είναι διαφορετικό από ό,τι στο παρελθόν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις έχουν περιθώριο βελτίωσης.

Βέβαια, σχετικά με την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, που δεν έγινε ποτέ, εξήγησε πως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, λέγοντας πως θα ευχόταν να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση στο μέλλον.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία δήλωσε πως είναι απαραίτητο για τους πολίτες να μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι την τύχη της χώρας τους, εννοώντας πως οι ελεύθερες εκλογές θα ήταν η λύση στην κρίση.

«Το μέλλον της Συρίας είναι στα χέρια των πολιτών. Η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να διαπραγματευτούν», είπε χαρακτηριστικά. Αποφεύγοντας να μιλήσει καθαρά για τις χημικές επιθέσεις, έκανε λόγο για τρομοκράτες, τους οποίους χαρακτήρισε «βακτήρια», που πρέπει να καταπολεμηθούν.

Όσο για το Ιράν δήλωσε πως θα ήθελε να συμμετάσχει στη Γενεύη 2 αν προσκληθεί, ενώ για την πολιτική του διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα έχει την πλήρη υποστήριξη του λαού. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι πολίτες του Ιράν ψήφισαν την μετριοπάθεια και η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να χτίσει πιο φιλικές και ειλικρινείς σχέσεις με τους γείτονες της χώρας.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου