ΔΙΕΘΝΗ

Οι γυναίκες Ναζί: Τόσο σκληρές, όσο και οι άνδρες

οι-γυναίκες-ναζί-τόσο-σκληρές-όσο-και-657952

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι πίστευαν ότι το Ολοκαύτωμα ήταν ένα «έργο» που αποδίδετο σε άνδρες. Ωστόσο, η ιστορικός του Ολοκαυτώματος, Γουέντι Λόουερ, βασισμένη σε ιστορικά αρχεία, αποκαλύπτει στο βιβλίο της «Hitler’s Furies: German Women In The Nazi Killing Fields» την εμπλοκή εκατοντάδων Γερμανίδων σε μαζικές εξοντώσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης .

Το βιβλίο παρουσιάζει ιστορίες γυναικών που εργάζονταν ως δεσμοφύλακες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, είτε ως νοσοκόμες, προβαίνοντας σε ανατριχιαστικές ενέργειες που δύσκολα μπορεί να αποδώσει κανείς στο γυναικείο φύλο.

Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο νεαρές γυναίκες έλαβαν μέρος στις αγριότητες που συνέβαιναν στην «Άγρια Ανατολή», την Πολωνία, την Ουκρανία και άλλες περιοχές που είχε καταλάβει ο Χίτλερ.

«Η ξανθιά γερμανίδα νοικοκυρά Έρνα Πέτρι επέστρεφε σπίτι μετά από τα ψώνια της στην πόλη, όταν κάτι της τράβηξε το βλέμμα: έξι μικρά, σχεδόν γυμνά αγόρια κουλουριασμένα και τρομοκρατημένα στην άκρη του επαρχιακού δρόμου. Παντρεμένη με αξιωματικό των Ες Ες, η 23χρονη ήξερο ποιοι ήταν. Πρέπει να ήταν οι Εβραίοι για τους οποίους είχε ακούσει ότι είχαν δραπετεύσει από τρένο που θα τους οδηγούσε σε στρατόπεδο εξόντωσης.

Αλλά η ίδια ήταν μητέρα με δύο παιδιά. Περιμάζεψε στο σπίτι της τα πεινασμένα παιδιά με έκδηλη «ανθρωπιά» και τους έδωσε φαγητό. Στη συνέχεια οδήγησε τα έξι από αυτά- ηλικίας από 6 έως 12 ετών- στο δάσος, στοιχίζοντάς τα, και τα πυροβόλησε το ένα μετά το άλλο στο σβέρκο.

Ο σχιζοφρενικός αυτός συνδυασμός της καλόκαρδης μητέρας τη μία στιγμή και του ψυχρού εκτελεστή την άλλει είναι ένα αίνιγμα και -με την αποκάλυψη στο βιβλίο- τοποθετεί μία ακόμη απάνθρωπη πτυχή του Τρίτου Ράιχ.

Η ναζιστική Γερμανία ήταν ένας κόσμος ανδρών. Η πλειονότητα των γυναικών είχε να κάνει -υπό τις οδηγίες του Χίτλερ- με δουλειές που αφορούσαν τα παιδιά, την κουζίνα, την εκκλησία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Λόουερ, οι γυναίκες συμμετείχαν στην ηθικά χρεοκοπημένη συνωμοσία της Χιτλερικής Γερμανίας όπως και οι άνδρες.

Το βιβλίο περιγράφει τις ιστορίες νοσοκόμων που υπηρέτησαν την Αρια Φυλή, εκτελώντας με ενέσεις ανάπηρους και ανθρώπους με νοητική υστέρηση.

Οπως για παράδειγμα, η Παουλίνε Κνάισλερ που εργαζόταν στο Grafeneck Castle, νοσοκομείο «ευθανασίας» στη νότια Γερμανία, επιθεωρούσε τα ιδρύματα για ψυχολογικά ασθενείς και «επέλεγε» 70 ασθενείς την ημέρα.

Μία ακόμη ιστορία που περιγράφεται στο βιβλίο ήταν αυτή της Βέρα Βολάουφ, ο σύζυγος της οποίας το 1942 έδωσε εντολή για τη συγκέντρωση 11.000 Εβραίων από μια μικρή πόλη και την αποστολή τους στο Τρεμπλίνκα.

Εκείνη, που ήταν και έγκυος, έστεκε είτε δίπλα στον άνδρα της, είτε στο κέντρο της πλατείας του χωριού κραδαίνοντας ένα μαστίγιο, την ώρα που οι Εβραίοι γύρω της κατέρρεαν από τη ζέστη, ξυλοκοπούνταν μέχρι θανάτου ή πυροβολούνταν…

Από τις γυναίκες του Ράιχ λίγες ήταν αυτές κλήθηκαν να απολογηθούν στη δικαιοσύνη για τις πράξεις τους.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 3 Οκτωβρίου.

Daily Mail

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου