ΔΙΕΘΝΗ

Προφυλακίστηκαν δέκα ακτιβιστές της Greenpeace στη Ρωσία

προφυλακίστηκαν-δέκα-ακτιβιστές-της-gree-658345

Το δικαστήριο του Μούρμανσκ, διέταξε την προσωρινή κράτησή τους για δύο μήνες – Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 15 χρόνια κάθειρξη για «πειρατεία» – Άλλοι τρεις ακτιβιστές προφυλακίστηκαν έως την Κυριακή, ενώ η τύχη των υπόλοιπων 17 ατόμων δεν έχει ακόμη καθοριστεί

Δικαστήριο της βορειοδυτικής Ρωσίας διέταξε την προσωρινή κράτηση για δύο μήνες δέκα ακτιβιστών της Greenpeace, Ρώσων και ξένων υπηκόων, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 15ετή κάθειρξη για «πειρατεία» λόγω της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη ρωσική εξέδρα άντλησης πετρελαίου Prirazlomnaya στην Αρκτική.

Άλλοι τρεις ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης προφυλακίστηκαν έως την Κυριακή, ενώ η τύχη των υπόλοιπων 17 ατόμων που επέβαιναν στο παγοθραυστικό Arctic Sunrise της Greenpeace δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Το δικαστήριο του Μούρμανσκ αρνήθηκε να ορίσει εγγύηση για την απελευθέρωση των ακτιβιστών, γεγονός για το οποίο εξέφρασε μεγάλη ανησυχία ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Τζον Σάουβεν.

Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες βρίσκεται ο κυβερνήτης του Arctic Sunrise, ο Αμερικανός Πίτερ Γουίλκοξ, ο οποίος ήταν επίσης ο κυβερνήτης του Rainbow Warrior, ενός άλλου πλοίου της μη κυβερνητικής οργάνωσης, το οποίο βύθισαν το 1985 οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Δικαστικές αποφάσεις για προφυλάκιση εκδόθηκαν επίσης σε βάρος ενός Πολωνού, δύο Νεοζηλανδών, τριών Ρώσων, ενός Καναδού, ενός Γάλλου και ενός Τούρκου. Μεταξύ των Ρώσων βρίσκεται ο φωτογράφος Ντένις Σινιάκοφ και ένας εκπρόσωπος της Greenpeace, ο Ρόμαν Ντολγκόφ.

Επίσης, παρατάθηκε κατά 72 ώρες η προσωρινή κράτηση ενός εκπροσώπου της Greenpeace International, του Σουηδού Ντμίτρι Λιτβίνοφ.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Έρευνας έχει χαρακτηρίσει τη διαμαρτυρία «επίθεση» και έχει ξεκινήσει έρευνα για «πειρατεία» εναντίον των μελών της μη κυβερνητικής οργάνωσης, κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 χρόνια. Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον των ακτιβιστών.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου