Αναπάντητα ερωτήματα για την επίθεση στο mall του Ναϊρόμπι

Τελευταία ενημέρωση: 2013-09-25, 18:44:22
Αναπάντητα ερωτήματα για την επίθεση στο mall του Ναϊρόμπι

Μετά το τέλος της κατάστασης ομηρείας στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση σορών και εκρηκτικών σήμερα, πρώτη ημέρα του τριήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί στην Κένυα μετά την αιματηρή επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών αλ Σεμπάμπ.

αρά το τέλος της επιχείρησης για τη διάσωση των ομήρων εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα μια σειρά ερωτήματα: κυρίως πόσοι ήταν οι όμηροι που κρατούσαν οι ισλαμιστές αντάρτες και ποια είναι η ταυτότητα των δραστών της επίθεσης.

Πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση;

Επισήμως, τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση που διήρκησε από το Σάββατο ως την Τρίτη: 61 πολίτες, εκ των οποίων τουλάχιστον 16 αλλοδαποί, και έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Κένυας.

Παρόλα αυτά ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό τουλάχιστον 64 άνθρωποι αγνοούνται. Σε αυτή την καταμέτρηση ίσως να μην περιλαμβάνονται αλλοδαποί που αγνοούνται και για τους οποίους έχουν ενημερωθεί μόνοι οι πρεσβείες τους.

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν και άλλες σορούς στο κτίριο, μέρος του οποίου έχει καταρρεύσει. Η επιχείρηση αυτή όμως θα πάρει χρόνο, καθώς οι αρχές προσπαθούν αρχικά να ελέγξουν το εμπορικό κέντρο για την ύπαρξη εκρηκτικών.

Τι απέγιναν οι όμηροι;

Οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, και οι κυβέρνηση της Κένυας έχουν κάνει αντικρουόμενες δηλώσεις για το θέμα των ομήρων, κυρίως τις τελευταίες 24 ώρες της επίθεσης.

Από τη Δευτέρα το βράδυ το Ναϊρόμπι είχε ανακοινώσει ότι διασώθηκαν όλοι οι όμηροι που κρατούσαν οι Σεμπάμπ. Την επομένη, οι σομαλοί αντάρτες διέψευσαν την ανακοίνωση της κενυατικής κυβέρνησης και ισχυρίστηκαν ότι οι δράστες της επίθεσης εξακολουθούν να κρατούν ομήρους «ζωντανούς».

Σήμερα το πρωί οι Σεμπάμπ κατηγόρησαν τις κενυατικές αρχές ότι προκάλεσαν τον θάνατο 137 ομήρων τις τελευταίες ώρες της επιχείρησης, κάνοντας χρήση «χημικών αερίων» στο εμπορικό κέντρο με στόχο να τερματιστεί η κατάσταση ομηρείας.

Πάντως από την Κυριακή κανένας όμηρος δεν έχει φτάσει στον σταθμό πρώτων βοηθειών που είχε δημιουργηθεί κοντά στο Westgate.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν πολύ γρήγορα οι σομαλοί ισλαμιστές αλ Σεμπάμπ, που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα. Όμως η εθνικότητα και η ταυτότητα των δραστών που πήραν μέρος στην επίθεση εναντίον του εμπορικού κέντρου και οι οποίοι ήταν 10 με 15, σύμφωνα με το Ναϊρόμπι, δεν είναι γνωστές. Εξίσου θολό είναι και το τι απέγιναν.

Ήδη από την αρχή της κρίσης κυκλοφόρησαν φήμες ότι μεταξύ των δραστών υπήρχαν και ξένοι υπήκοοι, κυρίως Αμερικανοί και Βρετανοί.

Συχνά αναφέρθηκε το όνομα της βρετανίδας Σαμάνθα Λέθγουαϊτ, χήρα ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005.

Οι Σεμπάμπ έχουν διαψεύσει αυτή τη φήμη, ενώ ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, εν αναμονή των συμπερασμάτων των ειδικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε από τους δράστες σκοτώθηκαν.

Η ταυτότητα των νεκρών ισλαμιστών δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, όπως και αυτή των δραστών που ίσως βγήκαν ζωντανοί από το εμπορικό κέντρο, ενώ άγνωστη παραμένει και η τύχη των τελευταίων.

Ο πρόεδρος Κενυάτα ανακοίνωσε τη σύλληψη 11 υπόπτων, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν πρόκειται για αντάρτες, ούτε αν συνελήφθησαν στο σημείο της επίθεσης.

Έχουν συλληφθεί ζωντανοί κάποιοι από τους δράστες; Μήπως κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν ή οι σοροί τους βρίσκονται στα ερείπια του εμπορικού κέντρου;

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας, Τζόζεφ Ολε Λένκου, γνωστοποίησε ότι διεξάγεται εγκληματολογική έρευνα για την επίθεση, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Βρετανίας και άλλων χωρών. «Έχουμε προχωρήσει στο επόμενο στάδιο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι υπηρεσίες από τη Γερμανία και τον Καναδά καθώς και η Ιντερπόλ βοηθούν στην έρευνα.

Ο Ολε Λένκου πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νεκρών, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται επίσημα στους 67, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο στα ερείπια του εμπορικού κέντρου αναμένεται να βρεθούν μόνο σοροί «τρομοκρατών» και όχι ομήρων.

Ο κενυάτης υπουργός σημείωσε εξάλλου ότι θα ερευνηθεί αν υπήρχαν γυναίκες μεταξύ των δραστών, όμως μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες δεν θα υπάρξουν πολλές πληροφορίες για το φύλο ή την εθνικότητά τους.

Πώς διέφυγαν της προσοχής των υπηρεσιών πληροφοριών οι προετοιμασίες για την επίθεση;

Από το τέλος του 2011, οπότε η Κένυα ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Σομαλία, το Ναϊρόμπι έχει λάβει πολλές απειλές από τους αντάρτες Σεμπάμπ. Έχει επίσης γίνει στόχος μιας σειράς επιθέσεων, όμως πολύ μικρότερης κλίμακας και για τις οποίες δεν ανέλαβαν ποτέ την ευθύνη οι Σεμπάμπ.

Πριν την επίθεση στο Westgate, οι αρχές της Κένυας —σε συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών του εξωτερικού, όπως το FBI— είχαν καταφέρει να αποτρέψουν πολλές επιθέσεις. Έχουν μάλιστα κατασχέσει εκρηκτικά στο Ναϊρόμπι και την παραλιακή πόλη Μομπάσα καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή βομβών.

Εξάλλου και οι δυτικές πρεσβείες έχουν προειδοποιήσει αρκετές φορές για τον πραγματικό κίνδυνο επιθέσεων εναντίον χώρων στους οποίους συχνάζουν αλλοδαποί, κυρίως εμπορικά κέντρα.

Αυτή τη φορά όμως δεν εντοπίστηκε ιδιαίτερη δραστηριότητα από τους Σεμπάμπ, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές που πρόσκεινται στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Γενικά υπάρχουν παρακολουθήσεις (τηλεφωνικών επικοινωνιών) ή διαρροές, όμως όχι αυτή τη φορά», σημείωσε μία από τις πηγές.

Είχαν κρύψει οι αντάρτες πολυβόλο μέσα στο mall;

Στο μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Νew York Times, ισχυρίζονται ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν καταστρώσει λεπτομερές σχέδιο και είχαν κρύψει από πριν όπλα στο εμπορικό κέντρο.

Η ομάδα των ισλαμιστών Σεμπάμπ —της οποίας φέρονται ότι ήταν μέλη και αγγλόφωνοι που στρατολογήθηκαν στις ΗΠΑ ή σε άλλες δυτικές χώρες— είχε εξετάσει τα σχέδια του εμπορικού κέντρου, μέχρι και το σύστημα εξαερισμού, και έκανε πρόβα στη Σομαλία την επίθεση επί εβδομάδες, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Όπως δήλωσαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι, οι δράστες είχαν κρύψει στο Westgate ένα βαρύ πολυβόλο πριν την επίθεση. Στη συνέχεια το χρησιμοποίησαν για να απωθήσουν τις κενυατικές δυνάμεις.

«Είχαν συνεργούς στο εσωτερικό, είχαν υλικά στο σημείο», σημείωσε ένας αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Κάποιοι από τους δράστες —που είχαν στην κατοχή τους όπλα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιεί ο κενυατικός στρατός από τον οποίο μάλλον τα πήραν, σύμφωνα με αναλυτές— φέρεται να είχαν μαζί τους ρούχα για να αλλάξουν και να καταφέρουν να ξεφύγουν με το πλήθος των πολιτών που προσπαθούσε να γλιτώσει από την επίθεση, επισημαίνει η ίδια πηγή.

Εξάλλου, οι αναλύσεις DNA αναμένεται πλέον να επιτρέψουν να επιβεβαιωθεί αν κάποιοι από τους δράστες της επίθεσης στρατολογήθηκαν στις ΗΠΑ ή σε άλλες δυτικές χώρες.

 

ethnos.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=