ΔΙΕΘΝΗ

Guardian: Στα χνάρια της Θάτσερ η Μέρκελ

guardian-στα-χνάρια-της-θάτσερ-η-μέρκελ-663752

Ιστορική τρίτη θητεία για την Άνγκελα Μέρκελ, μετά την εκλογική νίκη της στις γερμανικές εκλογές της Κυριακής, που οδήγησε το συντηρητικό μπλοκ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στο καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων 20 χρόνων.

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου και το αδελφό κόμμα του (CSU) κέρδισε το 41,5% των ψήφων, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν τη νίκη ως έναν προσωπικό θρίαμβο για την 59χρονη Μέρκελ, που οδεύει πλέον στο να ξεπεράσει ακόμη και τη Μάργκαρετ Θάτσερ ως τη μακροβιότερη γυναίκα ηγέτη της Ευρώπης.

Η προσπάθεια της Μέρκελ συγκρίθηκε με εκείνη του συντηρητικού καγκελαρίου Κόνραντ Αντενάουερ, τον τελευταίο καγκελάριο που εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Bundestag, χωρίς την ανάγκη συνασπισμού από το 1957. Μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην προσωπικότητα της Μέρκελ και την σταθερή ηγεσία της σε περιόδους οικονομικής αναταραχής, ενώ υπήρξε λιτή σχετικά με τις λεπτομέρειες της πολιτικής που θα εφαρμόσει, πέτυχε σχεδόν την απόλυτη πλειοψηφία, χάνοντας μόλις πέντε έδρες.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, τα CDU / CSU συγκεντρώνουν 311 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 192, το κόμμα της Αριστεράς 64 και οι Πράσινοι 63.

Οι ιστορικές διαστάσεις των εκλογών ήταν σαφείς, με την Μέρκελ να γίνεται η τρίτη μεταπολεμική καγκελάριος που εξασφαλίζει τρεις εκλογικές νίκες, μετά τον Αντενάουερ και τον Χέλμουτ Κολ, που την έφερε στο κόμμα ως «άπειρη» σε ηλικία 35 ετών.

Η Μέρκελ κατόρθωσε επίσης να σπάσει την ευρωπαϊκή τάση με το να γίνει η μόνη ηγέτις στην ευρωζώνη, είτε από την Αριστερά είτε από τη Δεξιά, που καταφέρνει να επανεκλεγεί μετά το ξέσπασμα της ευρω-κρίσης το 2010. Από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις 12 χωρών έχουν πέσει, αποδεικνύοντας πόσο προστατευμένοι νιώθουν οι Γερμανοί μέσα στην κρίση, υπό την ηγεσία της Μέρκελ.

Σε ένα αποτέλεσμα που παρακολουθούν στενά όλοι οι Ευρωπαίοι, η Μέρκελ συνέτριψε τους αντιπάλους της και μάλιστα, ορισμένους από τους συμμάχους της.

Ο σύμμαχός της το FDP, βρέθηκε εκτός κοινοβουλίου, για πρώτη φορά από τη δημιουργία της ομοσπονδιακής Γερμανίας μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξασφαλίζοντας μόλις το 4,8 των ψήφων. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα, με μοναδική αξιοσημείωτη εξαίρεση το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, που έχασε έδαφος.

Τώρα η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να βασιστεί σε έναν συνασπισμό για ασφαλής κυβερνητική πλειοψηφία. Χωρίς τους πρώην συμμάχους της, τους Φιλελευθέρους, θα πρέπει τώρα πιθανότατα να στραφεί προς το SPD, το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στις απόψεις του Κάμερον περί της απόσπασης δυνάμεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιστήμονας και κόρη πάστορα, που μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, εμφανίστηκε μπροστά στους πιστούς του κόμματός της στο Βερολίνο, μόλις 45 λεπτά μετά τα πρώτα exit polls, αποτελώντας μια σαφή ένδειξη της εμπιστοσύνης που είχε για τη νίκη.

«Γιορτάστε, σούπερ το αποτέλεσμα»
«Μπορούμε να γιορτάσουμε» δήλωσε, ακτινοβολώντας μπροστά στο πλήθος των νέων που φώναζαν «Άντζι, Άντζι».«Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα» είπε στους οπαδούς του κόμματός της.

Αφού ευχαρίστησε την ομάδα εκστρατείας της σε μια σπάνια συναισθηματική σκηνή, στράφηκε προς το σύζυγό της, τον καθηγητή χημείας Χοακίμ Σάουερ, που στεκόταν ανάμεσα στο πλήθος και είπε: «Και φυσικά ευχαριστώ το σύζυγό μου, που όλο αυτό τον καιρό άντεξε τόσα πολλά μαζί μου».

Ο επίσημος βιογράφος της Μέρκελ, Στέφαν Κορνήλιους, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: «Αυτή η συνήθως απαθής και ανέκφραστη γυναίκα, χαμογελά και πανηγυρίζει όλο το βράδυ. Επιτέλους κερδίζει όσα στερήθηκε στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γνωρίζει όμως τις παγίδες. Σίγουρα το κόμμα της είναι τόσο κοντά σε μια ολική πλειοψηφία, την πρώτη μετά την νίκη του Αντενάουερ το 1957».

«Μόλις ξυπνήσει όμως αύριο το πρωί, που θα καταμετρηθούν όλοι οι ψήφοι, ίσως να χρειαστεί να δημιουργήσει έναν συνασπισμό συμμαχίας».

«Εκπληξη οι Ευρωσκεπτικιστές»
Ενώ το κόμμα της Μέρκελ πανηγύριζε την ιστορική νίκη του, η κεντροδεξιά των Ελεύθερων Δημοκρατών μελετούσε το χειρότερο αποτέλεσμα τις 75ετούς ιστορίας του, μετά την αποτυχία να φτάσει το 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (με 8,6%) γιόρταζε τη νίκη του ως τρίτο ισχυρότερο κόμμα στην Bundestag. Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός της εκλογικής αναμέτρησης είναι η ξαφνική εμφάνιση των ευρωσκεπτικιστών που εμφανίζονται πλέον ως μια νέα υπολογίσιμη δύναμη.

Το κόμμα, απέχει μόλις 0,3% λιγότερο από το αναγκαίο ποσοστό για την είσοδό του στη Bundestag, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του. Είχε υποσχεθεί πώς αν κατόρθωνε να μπει στο κοινοβούλιο, θα άλλαζε τους όρους στο θέμα της κρίσης του ευρώ, που η Γερμανία είχε επανειλημμένα επιδοκιμάσει για χώρες με δημοσιονομικές δυσκολίες.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε την κρίση του ευρώ» δήλωσε ο Φράουκ Πέτρι, ηγέτης του AFD. «Πρέπει να επιτρέψουμε στις αδύναμες χώρες όπως την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία να εγκαταλείψουν το ευρώ και να ανοικοδομήσουν την οικονομία τους και στη συνέχεια ίσως να επιστρέψουν. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε εμείς για τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από αυτές τις χώρες. Πιστεύομε πως είμαστε σε θέση να πιέσουμε τα κόμματα των CDU και SPD να λάβουν νέες θέσεις. Πολλά μέλη του CDU συμφωνούν μαζί μας, αλλά δεν το παραδέχονται δημόσια».

Παρά τη νίκη-ρεκόρ της, η Μέρκελ θα χρειαστεί να αγωνιστεί για την Τρίτη θητεία της. Θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμμαχία, πιθανότατα με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι, με το 25,7% εξασφάλισαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, ή ακόμα και με το κόμμα των Πρασίνων (8,4%).

Διαφορετικά, η Μέρκελ θα πρέπει να παλέψει προκειμένου να προωθήσει τη νομοθεσία μέσω των σωμάτων του κοινοβουλίου, με την άνω βουλή να κυριαρχείται από αριστερά κόμματα.

Ενώ το θέμα της κρίσης του ευρώ έπαιξε ελάχιστο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, θα χρειαστεί πιθανότατα να αναλάβει εξέχοντα, τώρα που η Μέρκελ αναλαμβάνει την τρίτη θητεία της. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών και στενός σύμμαχος της Μέρκελ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ότι η νίκη των Συντηρητικών θα πρέπει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους. «Η Ευρώπη δε χρειάζεται να ανησυχεί για τις γερμανικές εκλογές» δήλωσε.

«Θα παραμείνουμε μία άγκυρα σταθερότητας και κινητήριος δύναμη για να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη. Η Γερμανία έχει μία σημαντική ευθύνη ηγεσίας. Δεν είναι αυταρχική, αλλά με σύνεση», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου