ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: έτοιμο να αποκηρύξει τα πυρηνικά

ιράν-έτοιμο-να-αποκηρύξει-τα-πυρηνικά-667393

Το πιο ισχυρό μέχρι σήμερα σήμα, ότι μπορεί να επιδιώξει μια βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση έπειτα από δεκαετίες αντιπαλότητας, έδωσε με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «NBC News» ο Ιρανός πρόεδρος.

Μερικές ημέρες πριν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για μια ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Χασάν Ροχανί επέμεινε ότι έχει την «πλήρη εξουσία» να διαπραγματευθεί μια πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις.

«Έχουμε πει επανειλημμένα», απάντησε ο Ιρανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν θα αποκήρυττε τα πυρηνικά όπλα, «πως σε καμιά περίπτωση δεν θα επιδιώξουμε ποτέ να αποκτήσουμε οποιαδήποτε όπλα μαζικής καταστροφής, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων».

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της, πάντως, δείχνουν ενδιαφέρον, αλλά εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις, καθιστώντας σαφές πως ελπίζουν να δουν πράξεις.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο από το προεδρικό μέγαρο στην Τεχεράνη, ο Ροχανί δήλωσε ότι ο τόνος μιας επιστολής την οποία έλαβε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο πρόσφατης ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των ηγετών, ήταν «θετικός και εποικοδομητικός». Και πρόσθεσε ότι «μπορεί να είναι μικρά βήματα για ένα πολύ σημαντικό μέλλον».

«Αυτή η κυβέρνηση ξεκινάει με πλήρη εξουσία και έχει πλήρες κύρος», δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με τη μετάφραση του NBC. «Έδωσα το χαρτοφυλάκιο των πυρηνικών διαπραγματεύσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το πρόβλημα δεν θα είναι από την πλευρά μας. Έχουμε επαρκές πολιτικό περιθώριο κινήσεων για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επιφυλακτικά

«Ο κόσμος έχει ακούσει πολλά από την κυβέρνηση του προέδρου Ροχανί, για την επιθυμία της να βελτιώσει τις σχέσεις τής κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημνοκρατίας του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα και ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι θα πρέπει να θέσουμε σε δοκιμασία αυτό τον ισχυρισμό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μπερναντέτ Μίχαν.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα ιρανική κυβέρνηση θα δεσμευτεί ουσιαστικά, ώστε να φτάσουμε σε μια διπλωματική λύση, που θα απαντά πλήρως στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

newsit.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου