ΔΙΕΘΝΗ

«Κατευθυντήριες οδηγίες» για τζιχάντ από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα

κατευθυντήριες-οδηγίες-για-τζιχάν-671870

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι εξέδωσε για πρώτη φορά τις κατευθυντήριες οδηγίες του για τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ), ζητώντας να υπάρξει αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις επιθέσεις εναντίον άλλων μουσουλμάνων και μη, αλλά και την έναρξη συγκρούσεων σε χώρες όπου οι τζιχαντιστές μπορούν να βρουν ασφαλή βάση για να προωθήσουν τις ιδέες τους, σύμφωνα με ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε από την αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Αν και ο στρατιωτικός στόχος της Αλ Κάιντα παραμένει να εξασθενίσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ο Ζαουάχρι υπογράμμισε τη σημασία της «ντάουα» (dawa), της ιεραποστολικής εργασίας με στόχο να διαδώσουν τις ιδέες της οργάνωσης.

«Όσον αφορά τις επιθέσεις εναντίον των αντιπροσώπων της Αμερικής, (η αντιμετώπιση) διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Η βασική αρχή είναι να αποφεύγονται οι συγκρούσεις με αυτούς, παρά μόνο σε χώρες όπου η αντιμετώπισή τους γίνεται αναπόφευκτη», αναφέρει ο Ζαουάχρι.

«… Η μάχη μας είναι μεγάλη και η τζιχάντ έχει ανάγκη ασφαλών βάσεων», σημειώνει ο επικεφαλής της αλ Κάιντα στις «γενικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη τζιχάντ», που ανέβηκε σε φόρουμ ισλαμιστών.

Ο Ζαουάχρι επισημαίνει ότι στις χώρες όπου η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη περιλαμβάνονται το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Υεμένη και η Σομαλία.

Στο Πακιστάν, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο Ζαουάχρι, σημείωσε ότι στόχος της μάχης είναι «να δημιουργηθεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τους μουτζαχεντίν, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για να εξαπολυθεί η μάχη για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού συστήματος».

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να εξασθενίσει η Αλγερία και να διαδοθεί η επιρροή των τζιχαντιστών σε όλο το Μάγρεμπ και τη Δυτική Αφρική. Ο ίδιος υποστήριξε το δικαίωμα των ανταρτών να πολεμούν τους Ρώσους στον Καύκασο, τους Ινδούς στο Κασμίρ και τους Κινέζους στην Σιντζιάνγκ.

Παράλληλα, ο Ζαουάχρι κάλεσε τους, κυρίως σαλαφιστές, υποστηρικτές του να αποφεύγουν να επιτίθενται εναντίον άλλων μουσουλμάνων και, αν δεχθούν επίθεση, να περιορίσουν την απάντησή τους σε όσους παίρνουν μέρος στον πόλεμο.

Επίσης θα πρέπει να μην παρενοχλούν τους χριστιανούς, τους σιχ και τους ινδουιστές που ζουν σε μουσουλμανικές χώρες, να σέβονται τη ζωή των γυναικών και των παιδιών και να αποφεύγουν να επιτίθενται εναντίον εχθρών σε τζαμιά, αγορές και σε τόπους συγκέντρωσης όπου βρίσκονται με μουσουλμάνους που δεν πολεμούν.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου