ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ζητάμε ξεκάθαρη θέση από την ΕΕ στο θέμα της ένταξης

τουρκία-ζητάμε-ξεκάθαρη-θέση-από-την-ε-672716

Να είναι ξεκάθαρη με τη χώρα του στο θέμα της ένταξης ζήτησε από την Ευρώπη, σε ομιλία του στο γνωστό ινστιτούτο μελετών των Βρυξελλών CEPS, ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, σύμφωνα με το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα, Agence Europe.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μία ομιλία που εκφώνησε την περασμένη Πέμπτη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμ Γενέλ στο γνωστό ινστιτούτο μελετών των Βρυξελλών CEPS.

Στην ομιλία του, ο Γενέλ ζήτησε από την ΕΕ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της έναντι της Τουρκίας. «Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το πού ακριβώς βρισκόμαστε, τι είδους Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμείτε —με ή χωρίς την Τουρκία— διότι χάνουμε το χρόνο μας εδώ και 50 χρόνια και έχουμε κουραστεί» τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι και θα παραμείνουν πολυεπίπεδες και σημαντικές.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία. «Είμαστε μία χώρα που δικαιούται μία ξεκάθαρη απάντηση. Κανείς δεν επιθυμεί να πει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε την ενταξιακή διαδικασία — ούτε η ΕΕ, ούτε η Τουρκία. Όμως ενδέχεται μία μέρα να προκύψει κάτι τέτοιο γιατί η σημερινή κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά» πρόσθεσε ο Γενέλ δηλώνοντας ότι η καχυποψία αυξάνει και στις δύο πλευρές. Ο Τούρκος πρεσβευτής είπε ότι το κυπριακό ζήτημα αποτελεί το κύριο θέμα, «ένα θέμα αποφασιστικής σημασίας» που πρέπει να διευθετηθεί ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία.

Ο πρέσβης υπογράμμισε τη σημασία του ανοίγματος του κεφαλαίου σχετικά με την περιφερειακή πολιτική, που ελπίζει να συμβεί τον ερχόμενο «Οκτώβριο ή Νοέμβριο» ενώ σχολίασε ότι το άνοιγμα ενός και μόνο κεφαλαίου «δεν αρκεί». Ο Γενέλ αποκάλυψε ότι η χώρα του προσπαθεί να πείσει τη Γαλλία να άρει τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα του κεφαλαίου για την οικονομική και νομισματική πολιτική—ένα κεφάλαιο το οποίο η Γαλλία μπλοκάρει μονομερώς. Τέλος σημείωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να προχωρήσουν οι συζητήσεις σχετικά με το καθεστώς των θεωρήσεων εισόδου και ότι το θεωρεί κυρίως πολιτικό ζήτημα.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου