ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Σε θάνατο τρεις μειονοτικοί μουσουλμάνοι για «τρομοκρατία»

κίνα-σε-θάνατο-τρεις-μειονοτικοί-μουσ-677829

Σε θάνατο καταδίκασε την Πέμπτη τρεις μειονοτικούς Ουιγούρους δικαστήριο στην δυτική επαρχία της Κίνας Σινγκζιάνγκ για «τρομοκρατία», φόνους και σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Άλλος ένας συγκατηγορούμενός τους καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 25 ετών για συμμετοχή στα βίαια επεισόδια του Ιουνίου, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η Κίνα είχε χαρακτηρίσει την εξέγερση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 35 άνθρωποι, «τρομοκρατική επίθεση» από μία συμμορία που ενεχόταν σε «εξτρεμιστικές θρησκευτικές δραστηριότητες».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε πως οι κατηγορούμενοι ενέχονταν σε παράνομες θρησκευτικές δραστηριότητες και διέδιδαν κι ενθάρρυναν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, είχαν δημιουργήσει έναν τρομοκρατικό πυρήνα και είχαν προχωρήσει στον σχεδιασμό επιθέσεων.

«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν ήταν απηνείς και ακραίες και τα επεισόδια είχαν σοβαρές συνέπειες, συνεπώς θα έπρεπε να τιμωρηθούν αυστηρότατα βάσει του νόμου, εξ ου οι βαριές καταδίκες», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του, όπως μεταδίδει το Νέα Κίνα.

Πολλοί από τους τουρκόφωνους Ουιγούρους καταγγέλλουν τους περιορισμούς που υποστηρίζουν ότι υφίστανται από την κινεζική κυβέρνηση στον πολιτισμό, τη γλώσσα και την θρησκεία τους.

Η κυβέρνηση της Κίνας υποστηρίζει αντιθέτως πως προσφέρει ευρείες ελευθερίες στη συγκεκριμένη μειονότητα και κατηγορεί ακραία στοιχεία για αυτονομιστικές τάσεις.

ΑΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου