ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Αθώοι 14 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία διαδηλωτών

αίγυπτος-αθώοι-14-κατηγορούμενοι-για-τη-678125

Αιγυπτιακό δικαστήριο αθώωσε την Πέμπτη και τους 14 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και αστυνομικούς, που κατηγορούνταν για τη δολοφονία 17 διαδηλωτών στη διάρκεια της πιο αιματηρής ημέρας της εξέγερσης του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές.

Οι θάνατοι στην πόλη του Σουέζ προκάλεσαν ένα κύμα βίας σε όλη την Αίγυπτο στις 28 Ιανουαρίου 2011, που αργότερα ονομάστηκε «Η Παρασκευή της οργής», το οποίο οδήγησε στην εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ.

Οι 14 κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή -10 αστυνομικοί, ένας επιχειρηματίας και οι τρεις γιοι του- συνελήφθησαν το 2011 και κατηγορούνταν ότι πυροβόλησαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

«Το δικαστήριο του Σουέζ αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διαδηλωτών στη διάρκεια των γεγονότων της εξέγερσης της 25ης Ιανουαρίου», ανέφερε η δικαστική πηγή.

Ο δικαστής δεν εξήγησε τους λόγους που έλαβε την απόφαση αυτή. Η υπόθεση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά δικών στις οποίες αξιωματούχοι του Μουμπάρακ είτε αθωώθηκαν είτε καταδικάστηκαν σε ελαφρές ποινές, προκαλώντας την οργή των αντιπάλων της διορισμένης από τον στρατό κυβέρνησης και του παλαιού καθεστώτος. Συνολικά περίπου 850 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε όλη την Αίγυπτο στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.

Στο μεταξύ η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά δύο μήνες. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει σε όλη την Αίγυπτο από τις 14 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία ο στρατός επενέβη μαζί με την αστυνομία και διέλυσε με τη βία δύο συγκεντρώσεις υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, σκοτώνοντας εκατοντάδες διαδηλωτές.

news.pathfinder.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου