ΔΙΕΘΝΗ

Οι φήμες στο διαδίκτυο οδηγούν στη φυλακή

οι-φήμες-στο-διαδίκτυο-οδηγούν-στη-φυλ-683283

Οι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου οι οποίοι δημοσιεύουν ένα μήνυμα το οποίο κρίνεται ότι έχει δυσφημιστικό χαρακτήρα και το οποίο θα έχει λάβει τουλάχιστον 500 απαντήσεις, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Επίσης, εάν οι αρχές θεωρούν ότι ένα προσωπικό blog έχει προσβλητικό περιεχόμενο, σε περίπτωση που έχει καταγράψει 5.000 επισκέψεις , ο ιδιοκτήτης του κινδυνεύει κι εκείνος με ποινές φυλάκισης.

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί θεσπίσθηκαν και δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του ελέγχου των αρχών στο περιεχόμενο των πληροφοριών που διαδίδονται μέσω κινεζικών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένοι κάτοχοι blogs, ορισμένα ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κίνα με εκατομμύρια συνδρομητές, συνελήφθησαν τις περασμένες εβδομάδες για «χάλκευση και διασπορά φημών».

Ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τσαρλς Σουέ, του οποίου τον λογαριασμό παρακολουθούν σχεδόν 12 εκατ. άνθρωποι στον ιστότοπο Weibo, είχε συλληφθεί στα τέλη Αυγούστου, με την επίσημη κατηγορία ότι επισκεπτόταν ιερόδουλες.

Γνωστός για τις συχνά παράτολμες θέσεις του, είχε τεθεί επικεφαλής μίας εκστρατείας για διαφάνεια όσον αφορά την μόλυνση στην Κίνα και είχε προβεί επανειλημμένα σε προειδοποιήσεις για το εμπόριο παιδιών στη χώρα.

Οι κινεζικές αρχές έχουν αποκλείσει τους πολιτικά ευαίσθητους για τις αρχές ιστοτόπους, ενώ παρακολουθούν στενά τις επικοινωνίες εκατοντάδων εκατ. χρηστών του Διαδικτύου.

Ιστότοποι όπως το Twitter, το YouTube ή το Facebook είναι απαγορευμένοι στην Κίνα.

Real.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου