ΔΙΕΘΝΗ

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ασάντ: Έχεις μία εβδομάδα

τελεσίγραφο-ηπα-σε-ασάντ-έχεις-μία-εβδ-683317

Διορία μίας εβδομάδας στο συριακό καθεστώς προκειμένου να παραδώσει το χημικό του οπλοστάσιο έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ενώ την ίδια ώρα ο Μπασάρ Αλ Άσαντ προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σε περίπτωση που προχωρήσουν σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, μπορούν «να περιμένουν τα πάντα». «Μπαράζ» συνεντεύξεων από τον Μπαράκ Ομπάμα, στην προσπάθειά του να πείσει τον αμερικανικό λαό και τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ για την αναγκαιότητα επέμβασης.

Τελεσίγραφο Κέρι σε Άσαντ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ομπάμα, εγώ προσωπικά και άλλοι, συμφωνούμε στην άποψη ότι το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία απαιτεί μια πολιτική λύση. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ως προς αυτό», δήλωσε ο Κέρι κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ακόμη, ο Κέρι δήλωσε ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς από ένα δημοσιογράφο εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει ή να προσφερθεί να κάνει η κυβέρνηση του Άσαντ για να σταματήσει μια διεθνή επίθεση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε: «Βέβαια, θα μπορούσε να παραδώσει ως και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα—να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβή και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταγραφή (του οπλοστασίου), αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να γίνει».

Επιχείρηση «σοκ και δέος» στη Συρία

Ο Κέρι είπε, εξάλλου, ότι τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας έχουν μόνον ο πρόεδρος Άσαντ, ο αδελφός του Μάχερ αλ Άσαντ κι ένας στρατηγός των συριακών τακτικών ένοπλων δυνάμεων, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Από την πλευρά του, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ με μία σκληρή δήλωσή του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS, τόνισε ότι ««θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα», σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας». «Η συριακή κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορες πλευρές, διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες», πρόσθεσε ο σύρος πρόεδρος.

Στην συνέντευξη που δόθηκε στη Δαμασκό, ο Άσαντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, όμως σημείωσε ότι ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει, «αν οι αντάρτες ή τρομοκράτες στην περιοχή, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, διαθέτει» χημικά όπλα. «Δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να σας πω τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σύρος πρόεδρος κάλεσε εξάλλου του αμερικανούς βουλευτές —που αναμένεται να εξετάσουν την πρόταση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία— να «ζητήσουν από την κυβέρνηση αποδείξεις» για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου. «Ας είστε διαφανείς», είπε χαρακτηριστικά. «Όλος ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση» Ομπάμα, συνέχισε ο Άσαντ. «Ελπίζαμε ότι θα ήταν διαφορετική από αυτή του Μπους».

Το Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλική ασπίδα κοντά στην Ιερουσαλήμ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με το ρωσικό αίτημα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα εναντίον ενός συριακού αντιδραστήρα στη διάρκεια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Η Ρωσία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις αν πληγεί «επίτηδες ή κατά λάθος» ένας ερευνητικός αντιδραστήρας που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό και περιέχει ραδιενεργό ουράνιο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την ΙΑΕΑ να εκτιμήσει επειγόντως τους κινδύνους, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία. Σε ανακοίνωσή του προς το συμβούλιο της ΙΑΕΑ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζόζεφ Μακ Μάνους αναφέρει: «Άποψή μας είναι ότι αιτήματα για αναλύσεις κινδύνων από υποθετικά σενάρια ξεπερνούν τη δικαιοδοσία της ΙΑΕΑ».

Real.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου