ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου στις ΗΠΑ

επίσκεψη-του-υπουργού-ενέργειας-της-κ-683324

Θέματα που αφορούν τη «νέα πραγματικότητα» με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να συζητήσει σε σειρά συναντήσεων στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Οι προοπτικές του μνημονίου συναντίληψης για ζητήματα ενέργειας και υδάτινων πόρων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμάται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης του κ. Λακκοτρύπη με τον Αμερικανό ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας Έρνεστ Μόνιζ, καθώς και με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιους για θέματα ενέργειας και ευρωασιατικών σχέσεων.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επιδεικνύει ζωτικό ενδιαφέρον για να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, με βάση τη θέση ότι η επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος θα διευκολύνει τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, ενώ παράλληλα θα συμβάλει και στη συμμετοχή της Τουρκίας.

Ο κ. Λακκοτρύπης, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, θα συναντηθεί επίσης με μέλη του Κογκρέσου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων και ινστιτούτων μελετών.

Μετά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, όπου προγραμματίζεται να εκφωνήσει μια ομιλία με θέμα: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Κύπρο και ο αντίκτυπος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

newpost.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου