ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 42 νεκροί στην Υεμένη

τουλάχιστον-42-νεκροί-στην-υεμένη-683348

Δέκα ημερών συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη στη διάρκεια δέκα ημερών που σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών σουνιτών και σιιτών ανταρτών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τοπικές πηγές.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ένταση αυξάνεται στην Υεμένη την ώρα που ο δύσκολος εθνικός διάλογος, που ξεκίνησε περισσότερους από πέντε μήνες μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ έπειτα από την πίεση διαδηλώσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Συγκρούσεις μαίνονται εδώ και ημέρες μεταξύ ενόπλων οπαδών του φυλάρχου Χαμίντ αλ Άχμαρ, στελέχους του σουνιτικού ισλαμιστικού κόμματος αλ Ισλάχ και ανταρτών Ζαΐντ, στην επαρχία Αμράν βόρεια της πρωτεύουσα Σανάα, σύμφωνα με πηγές των φυλών.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις συγκρούσεις στις επαρχίες Οσάιματ και Όζουρ, που έχουν ονομαστεί αντίστοιχα από μια σουνιτική και σιιτική φυλή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας φύλαρχος.

Τουλάχιστον 12 ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες στην Ρούντμα, κοντά στην πόλη Ιμπ στην κεντρική Υεμένη, μεταξύ ανταρτών Ζαΐντ και ισλαμιστών σουνιτών, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Οι αντάρτες Ζαΐντ, ένα παρακλάδι των σιιτών, ελέγχουν ένα μέρος της βόρειας Υεμένης από το 2004 οπότε εξεγέρθηκαν κατά της κεντρικής κυβέρνησης της Υεμένης, καταγγέλλοντας την πολιτική, κοινωνική και θρησκευτική τους περιθωριοποίηση.

Οι αντάρτες Ζαΐντ, που πλέον ονομάζονται Άνσαρ Αλλάχ (οπαδοί του θεού), κατηγορούν την ισχυρή φυλή αλ Άχμαρ και το κόμμα της αλ Ισλάχ ότι συγκεντρώνουν ενόπλους στις πόλεις Αμράν και Ιμπ. Οι ίδιοι συμμετέχουν στον εθνικό διάλογο, ο οποίος αναμένεται να καταλήξει στην σύνταξη νέου Συντάγματος και τη διεξαγωγή γενικών εκλογών τον Φεβρουάριο του 2014.

newsbeast.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου