ΔΙΕΘΝΗ

Κέρι: Ο Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει αν θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ

κέρι-ο-ομπάμα-δεν-έχει-αποφασίσει-αν-θα-684456

Δεν έχει λάβει απόφαση να περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ για την καταγγελθείσα με χρήση χημικών επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο Τζον Κέρι χαιρέτισε την ανακοίνωση της ΕΕ, λέγοντας «είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο αναφορικά με τη Συρία, μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει την ανάγκη για απόδοση ευθυνών. Δεν έκανε καμία αναφορά, όμως, στις συστάσεις περί αναμονής για την έκθεση του ΟΗΕ».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί το δικαίωμα όλων των δυνατών επιλογών.

Νωρίτερα, η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βίλνιους εξέφρασε την άποψη πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών στην επίθεση του Αυγούστου, και ζήτησε ισχυρή απάντηση, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστη η διαδικασία μέσω ΟΗΕ.

«Απέναντι στην κυνική χρήση χημικών όπλων, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει παθητική», δηλώνουν οι υπουργοί. «Μια σαφής και ισχυρή απάντηση είναι αναγκαία για να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά και να μένουν ατιμώρητα. Πρέπει να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ειδεχθούς προηγούμενου για την επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων, στη Συρία ή αλλού», προσθέτουν.

Οι «28» συμφώνησαν επίσης ότι υπάρχουν «ισχυρές υπόνοιες» για την ευθύνη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ στον θάνατο εκατοντάδων αμάχων από χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου και ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ομπάμα: Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η Αμερική πρέπει να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία για ν’ αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα, αλλά τόνισε ότι δε θέλει εμπλοκή σε έναν ακόμη δαπανηρό και παρατεταμένης διάρκειας πόλεμο.

«Αυτό δεν θα είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Ομπάμα στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική και διαδικτυακή παρέμβασή του.

«Οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία θα προβούμε, θα είναι περιορισμένη χρονικά και επιχειρησιακά και θα έχει ως στόχο ν’ αποτρέψει την κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση χημικών εναντίον του λαού της και επίσης να μειώσει την ικανότητά της να το πράξει», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, την Τρίτη, έδειξε ότι το 56% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επέμβουν, με μόνο το 19% να υποστηρίζει μια επίθεση.

«Γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί ύστερα από μια δεκαετία πολέμων, παρόλο που ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει και στο Αφγανιστάν τελειώνει. Για το λόγο αυτό δεν θέλουμε εμπλοκή των στρατευμάτων μας στον πόλεμο κάποιου άλλου», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα τόνισε εάν δε δοθεί απάντηση στην επίθεση της 21ης Αυγούστου από την κυβέρνηση Άσαντ, κατά την οποία σκοτώθηκαν σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, 1.429 άνθρωποι- ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά- θα απειληθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς θα αυξηθούν οι πιθανότητες για μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση, τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλες χώρες.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε στη Συρία», υπογράμμισε.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου