ΔΙΕΘΝΗ

O μεγάλος φόβος της Μέρκελ

o-μεγάλος-φόβος-της-μέρκελ-687843

Πριν οκτώ χρόνια, η Άνγκελα Μέρκελ έμεινε εμβρόντητη από το εκλογικό αποτέλεσμα που απείχε μακράν από τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων.

Μετά την καλή εμφάνιση του πολιτικού της αντιπάλου και υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, στο ένα και μοναδικό ντιμπέιτ πριν τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται άκρως προβληματισμένη μήπως για μία ακόμη φορά οι δημοσκόποι πέσουν έξω στις προβλέψεις τους, αναφέρει το Reuters.

Το 2005, όταν εξελέγη για πρώτη φορά στην καγκελαρία της Γερμανίας, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, ποσοστό 42%, δηλαδή επτά μονάδες πάνω από το αποτέλεσμα της κάλπης (35,2%).

Ο εκνευρισμός της κυρίας Μέρκελ επανήλθε και πριν από τέσσερα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι συντηρητικοί κατάφεραν να παραμείνουν στην εξουσία, το 2009 απέσπασαν το χειρότερο ποσοστό τους από το 1949.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η frau Μέρκελ ξέρει καλά πως οι Χριστιανοδημοκράτες όπως και το αδερφό κόμμα, οι Χριστιανοκοινωνιστές, λαμβάνουν ποσοστά πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις στις τελευταίες έξι εκλογικές αναμετρήσεις.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι η Μέρκελ θα δώσει συνολικά το προεκλογικό “παρών” σε 56 περιοχές της Γερμανίας το μήνα που διανύουμε, το μήνα των εκλογών.

Η Μέρκελ δεν ξεχνά ότι το 2005, περίπου το ένα τρίτο των Γερμανών ψηφοφόρων αποφάσισαν μόλις μία εβδομάδα πριν την ημέρα της κάλπης ποιον υποψήψιο θα στηρίξουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου