ΔΙΕΘΝΗ

Η Συρία επιχείρησε να αγοράσει εξοπλισμό για χημικά από την Ελβετία

η-συρία-επιχείρησε-να-αγοράσει-εξοπλι-691528

Η Συρία επιχείρησε κατ’ επανάληψη να αγοράσει από την Ελβετία εξοπλισμό για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, όπως μια αντλία κενού, βαλβίδες και έναν βιοαντιδραστήρα, όμως οι ελβετικές αρχές εμπόδισαν αυτές τις πωλήσεις, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

Από το 1998, οι υπηρεσίες ελέγχου εξαγωγής πολεμικού υλικού της Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) απέρριψαν 14 φορές αιτήματα που είχαν υποβάλει διάφορες ελβετικές εταιρίες για την εξαγωγή “ευαίσθητων” υλικών, δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μαρί Αβέτ.
Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε έτσι τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στις γερμανόφωνες εφημερίδες Τάγκες-Αντσάιγκερ και Μπουντ, οι οποίες βασίστηκαν σε έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από τον ιστότοπο WikiLeaks.
Η Αβέτ διευκρίνισε ότι τα υλικά αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για ειρηνικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Σημείωσε όμως ότι οι αρχές “είχαν λόγους” να πιστεύουν ότι θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής. Την τελευταία πενταετία, δεν έχει εγκριθεί καμία άδεια εξαγωγής τέτοιου εξοπλισμού στη Συρία.

newsbomb.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου