ΔΙΕΘΝΗ

Πλησιάζει στις ακτές της Φλόριντας η 64χρονη κολυμβήτρια Νιάντ

πλησιάζει-στις-ακτές-της-φλόριντας-η-64χ-691766

Η 64χρονη κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων Νταϊάνα Νιάντ, η οποία επιχειρεί να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα διασχίσει κολυμπώντας τα Στενά της Φλόριδας χωρίς να χρησιμοποιήσει κλουβί που την προφυλάσσει από τους καρχαρίες πλησιάζει στο στόχο της, όπως ανακοίνωσε η ίδια μέσω του ιστολογίου της.

Σχεδόν 48 ώρες αφότου ξεκίνησε την προσπάθειά της από την Αβάνα, η Νιάντ απείχε μόλις 6,5 μίλια (10,5 χιλιόμετρα) από τα Φλόριντα Κις και συνέχιζε παρά τους αφόρητους πόνους που αισθανόταν.
Για την Νιάντ αυτή είναι η πέμπτη —και τελευταία, όπως δήλωσε η ίδια— προσπάθεια να καλύψει κολυμπώντας μια απόσταση περίπου 110 μιλίων.

Αυτή τη φορά χρησιμοποιεί μια ειδική μάσκα από σιλικόνη για να προστατεύεται από τις δηλητηριώδεις μέδουσες που την ανάγκασαν να σταματήσει μία από τις προηγούμενες προσπάθειές της.
Οι γιατροί που την συνοδεύουν στο εγχείρημά της ανέφεραν ότι η γλώσσα και τα χείλη της έχουν πρηστεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να μιλήσει καθαρά ενώ εκφράζουν και φόβους για την αναπνοή της, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Επίσης “κρυώνει πολύ” και κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν έκανε τις προγραμματισμένες στάσεις για να φάει “ελπίζοντας ότι θα κρατηθεί ζεστή κολυμπώντας”.

Πριν ξεκινήσει την προσπάθειά της η Νιάντ είχε δηλώσει ότι η προστατευτική μάσκα την καθυστερεί και την δυσκολεύει στην αναπνοή. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα χρειαζόταν τρεις ημέρες για να ολοκληρώσει τον διάπλου, όμως οι συνοδοί της λένε ότι προχωράει γρηγορότερα χάρη σε ένα ευνοϊκό ρεύμα που συνάντησε.

Μία μόνο γυναίκα έχει διασχίσει έως σήμερα τα στενά της Φλόριντας Έως σήμερα, μόνο μία γυναίκα έχει καταφέρει να διασχίσει κολυμπώντας τα Στενά της Φλόριντας, η Αυστραλή Σούζι Μαρόνεϊ που ήταν 22 ετών όταν πέτυχε τον άθλο αυτό, το 1997.

Η Μαρόνεϊ χρησιμοποιούσε προστατευτικό κλουβί για καρχαρίες το οποίο γλιστρούσε ακολουθώντας τα ρεύματα του ωκεανού, γεγονός που της επέτρεψε να κάνει τον διάπλου μέσα σε μόλις 25 ώρες. Μια συμπατριώτισσά της, η Κλόες Μακάρντελ, εγκατέλειψε τη δική της προσπάθεια τον περασμένο Ιούνιο αφού δέχτηκε επίθεση από μέδουσες.

Η Νιάντ ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, συνοδευόμενη από πέντε μικρά σκάφη στα οποία επιβαίνουν οι βοηθοί της. Ένας από αυτούς, ο Τζον Μπάρτλετ, έγραψε στην ιστοσελίδα της την Κυριακή ότι η 64χρονη καλύπτει περίπου 3,2 χιλιόμετρα την ώρα και “σταδιακά αυξάνει ταχύτητα”. Όταν έπεσε η νύχτα, η Νιάντ φόρεσε μια προστατευτική στολή και κάλυψε τα εκτεθειμένα μέλη της με μια ειδική απωθητική κρέμα για τσούχτρες.

Η πρώτη προσπάθεια της Νιάντ έγινε πριν από 35 χρόνια, το 1978, όταν η ίδια ήταν 28 ετών. Τότε, εγκατέλειψε μετά από 42 ώρες, αφού είχε καλύψει απόσταση 76 μιλίων.

Μεταξύ άλλων, η Νιάντ έχει κάνει κολυμπώντας τον περίπλου του Μανχάταν, το 1975, ενώ το 1979 κολύμπησε από τις Μπαχάμες στη Φλόριντα.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου