ΔΙΕΘΝΗ

Δίκοπο μαχαίρι για τον Ομπάμα η Συρία – Η μεγάλη πρόκληση

δίκοπο-μαχαίρι-για-τον-ομπάμα-η-συρία-692633

Ισως τη μεγαλύτερη πρόκληση στην προεδρική του θητεία αντιμετωπίζει ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά την απόφασή του να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Οπως σημειώνει το BBC, η απόφασή του αυτή έφερε προ εκπλήξεως ακόμη και κάποιους από τους στενότερους συμβούλους του. Το ριψοκίνδυνο αίτημα για έγκριση των χτυπημάτων στην Συρία από το Κογκρέσο φέρνει τον Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον ενός μεγάλου στοιχήματος.

Η νίκη δεν είναι εξασφαλισμένη με κάθε μέσο, ιδιαιτέρως στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Και η Γερουσία, όμως, θεωρείται επισφαλής, καθώς θα πρόκειται για μία ελεύθερη ψήφο και δεν θα υπάρξει επίσημη προσπάθεια από τους αρχηγούς των κομμάτων να πείσουν τους συναδέλφους τους.

Μετά από μία πρόχειρη καταμέτρηση στο Καπιτώλιο, κάποιοι εκ των γερουσιαστών και τον κογκρεσάριων μοιάζουν να μην έχουν πειστεί.

Το σχέδιο ψηφίσματος του Λευκού Οίκου καλεί σε ανάληψη δράσεις για «αποτροπή, υποβάθμιση και εξάλειψη της ικανότητας της Συρίας να χρησιμοποιεί χημικά όπλα: δύο γερουσιαστές- ένας Δημοκρατικός και ένας Ρεπουμπλικανός- το χαρακτήρισαν εξαιρετικά αόριστο.

Εάν το Κογκρέσο δεν στηρίξει τον Ομπάμα, αυτό θα είναι καταστροφικό για την προεδρία του.

Εντουαρντ Λους στους FT: Το μεγάλο στοίχημα του Ομπάμα
«Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα το Σάββατο να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για στρατιωτικά χτυπήματα στη Συρία ήταν η πιο αναπάντεχη στιγμή της προεδρίας του και πιθανόν η πιο ριψοκίνδυνη.

Πρώτα ας δούμε, ωστόσο, τη θετική πλευρά. Καθώς το Κογκρέσο θα συζητήσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα, ίσως υπάρχει ακόμα χρόνος για να καταφέρει η διπλωματία ό,τι δεν κατάφερε μέχρι σήμερα, καθώς πλέον θα είναι υπαρκτή η “απειλή” της στρατιωτικής δράσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι και πολύ πιθανό.

Και τώρα ας δούμε την αρνητική πλευρά. Οσο και αν μοιάζει αρκετά βέβαιο ότι ο πρόεδρος θα πάρει το “πράσινο φως” και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου – και τότε θα έχει προκύψει δυνατότερος στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό- τόσο το “στραπάτσο” της περασμένης Πέμπτης του Ντέιβιντ Κάμερον στη Βουλή αποδεικνύει ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι βέβαιο. Υπάρχουν αρκετοί που δεν θέλουν τον πόλεμο και αν τελικά το Κογκρέσο πει όχι, τότε ο Ομπάμα θα αναγκαστεί είτε να πάει σε πόλεμο χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, είτε να φανεί αποδυναμωμένος και κατ’ επέκταση και οι ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή και ιδίως στον αραβικό κόσμο.

Στο δε εσωτερικό, δεν θα μπορέσει προφανώς να περάσει καμιά άλλη σημαντική νομοθεσία μέχρι το τέλος της προεδρίας του.

Ακόμα και αν ο κ. Ομπάμα αποδειχτεί λιγότερο ανίκανος από τον κ. Κάμερον, το στοίχημα που παίρνει είναι δραματικό: στοιχηματίζει την προεδρία του στη Συρία».

Δαμασκός: Μία επίθεση στη Συρία «βοηθά» την Αλ Κάιντα
Από την πλευρά της η Δαμασκός διατείνεται ότι μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία σημαίνει «στήριξη στην Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της».

Ο σύρος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Φεϊζάλ Μεκντάντ, τόνισε στο BBC, ότι ένοπλες ομάδες με τη στήριξη των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τα χημικά όπλα και όχι τα συριακά στρατεύματα.

Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών έχον συγκεντρωθεί στη Συρία για να εξετέσουν αν σημειώθηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στην χώρα και εξετάζουν τα δείγματα.

Η πιο αιματηρή των επιθέσεων έλαβε χώρα στις 21 Αυγούστου στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, στοιχίζοντας τη ζωή περισσοτέρων των 1.400 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 426 παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου