ΔΙΕΘΝΗ

Πολεμικές προετοιμασίες στη Συρία – Αυξάνονται οι λιποτάκτες αξιωματικοί

πολεμικές-προετοιμασίες-στη-συρία-α-695719

Γενική κινητοποίηση για την προστασία των βασικών κρατικών υπηρεσιών διέταξε ο πρωθυπουργός της Συρίας, Ουάελ αλ Χάλκι, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι επίκειται στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των συμμάχων τους. Στη Μεσόγειο ήδη συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στο Λονδίνο περιμένουν την έκθεση των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ για το αν έγινε χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ στη Δαμασκό.

Σε ανακοίνωσή του την οποία επικαλείται το συριακό πρακτορείο Sana, ο πρωθυπουργός Αλ Χάλκι δηλώνει ότι τα μέτα που ζητεί να ληφθούν είναι απαραίτητα «για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση και να εμποδιστούν οι εχθροί από την διατάραξη της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης, των επικοινωνιών, της παροχής τροφίμων και πετρελαίου».

«Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει την παροχή τροφίμων, ιατρικής κάλυψης και άλλων υπηρεσιών», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Αλ Χάλκι. «Υπάρχει μια στρατηγική προμήθεια όλων των υλικών και οι φούρνοι εξακολουθούν να λειτουργούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών», προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός έκανε τα σχόλια αυτά κατά την διάρκεια συνόδου του υπουργικού συμβουλίου και των επικεφαλής των περιφερειών, η οποία αποσκοπούσε στο να συζητηθούν σχέδια ετοιμότητας για τις κυβερνητικές υπηρεσίες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες. Μάλιστα ο Αλ Χάλκι απευθυνόμενος στους αντάρτες, προειδοποίησε ότι το καθεστώς θα αντισταθεί «σε οποιαδήποτε απόπειρα δολιοφθοράς από τους εχθρούς του κράτους».

Σύρος στρατηγός: Το καθεστώς θα πέσει μέσα σε 48 ώρες

Παράλληλα η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι αυτομολήσεις στο συριακό στρατό. «Λάβαμε επιβεβαίωση ότι έχει αυτομολήσει ένας μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών, οι οποίοι αποφάσισαν να βγάλουν την στολή τους, να βάλουν πολιτικά και να φύγουν από την χώρα», δήλωσε ο Χάλεντ Σάλεχ, εκπρόσωπος του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι αρκετοί από τους λιποτάκτες αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές αραβικές χώρες.

Υπολόγισε, δε, σε «70.000 ως 80.000» τον αριθμό των μάχιμων στρατιωτικών που είναι ακόμη πιστοί στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αν υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στη Συρία που θα διαρκέσει τουλάχιστον 48 ώρες, το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα πέσει, εκτίμησε ο Μουχάμαντ Χουσέιν αλ Χατζ Αλι, ένας σύρος πρώην στρατηγός που διοικούσε την Εθνική Ακαδημία Άμυνας στη Δαμασκό.

Ο 59χρονος στρατιωτικός που αποσκίρτησε τον Αύγουστο του 2012 και συντάχθηκε με την αντιπολίτευση, έδωσε συνέντευξη στο Γαλλικό πρακτορείο και δήλωσε ότι έχει «ανάμικτα αισθήματα» για το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στην πατρίδα του.

«Θα θέλατε να βομβαρδιστεί ο λαός σας; (…) Όμως ως στρατιωτικός και αξιωματικός επιθυμώ αυτή τη δράση. Φτάσαμε στο σημείο χωρίς επιστροφή. Το Ιράν, η Ρωσία, η Χεζμπολάχ υποστηρίζουν ευρέως το καθεστώς. Μια καταστροφή εκτυλίσσεται στη Συρία. 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο. Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 100.000 όμως, δυστυχώς, δεν έχει τα μέσα τους μετρήσει όλους. Οι τάφοι είναι πλέον αμέτρητοι. Κάθε ημέρα περισσότεροι από 100 άνθρωποι πεθαίνουν στις φυλακές (…) Το καθεστώς έχει τρελαθεί, πρέπει να σταματήσουμε τη σφαγή. Χωρίς τη διεθνή υποστήριξη είμαστε ανήμποροι. Είναι μια άνιση μάχη (…). Το καθεστώς διαθέτει ένα οπλοστάσιο χημικών όπλων πολύ επικίνδυνων το οποίο είναι και πολύ μεγάλο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην στρατηγός.

Όσον αφορά τους στόχους που θα πρέπει να πλήξουν οι Δυτικοί, εφόσον αποφασίσουν να επέμβουν, ο πρώην στρατηγός επεσήμανε: «Οι βασικοί στόχοι θα πρέπει να είναι ράμπες εκτόξευσης των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τα ραντάρ, τα αμυντικά αντιαεροπορικά συστήματα, τα κέντρα διοίκησης, τα κέντρα πληροφοριών, τα αεροδρόμια. Όμως δεν πιστεύω ότι οι Δυτικοί θα επιτεθούν σε όλες αυτές τις θέσεις. (Η επέμβαση) δεν θα είναι τόσο εκτεταμένη. Το σενάριο των συνεχών και εκτεταμένων επιθέσεων δεν είναι πιθανό. Δεν υπάρχει η διεθνής βούληση γι’ αυτό, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν υπάρξουν βομβαρδισμοί και διαρκέσουν 48 ώρες χωρίς διακοπή, το καθεστώς θα πέσει.

» Είμαστε ενώπιον ενός παρηκμασμένου καθεστώτος, που εμπλέκεται σε έναν εμφύλιο πόλεμο εδώ και δυόμισι χρόνια και έχει κινητοποιήσει όλες τις στρατιωτικές του δυνάμεις».

«Θεωρώ ότι είναι πιθανή αυτή η επέμβαση. Όλη η αξιοπιστία του ελεύθερου κόσμου εξαρτάται από αυτήν», κατέληξε ο αλ Χατζ Άλι.

Οι Αμερικανοί στέλνουν πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο

Οι πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ πάντως συνεχίζονται, με την αποστολή ενός ακόμη αντιτορπιλικού απέναντι από τις συριακές ακτές, ανεβάζοντας προσωρινά σε 5 τον συνολικό αριθμό των πολεμικών πλοίων που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το USS Stout βρίσκεται στην Μεσόγειο και κατευθύνεται προς τα ανατολικά», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Γαλλικό πρακτορείο.

Τα άλλα τέσσερα αντιτορπιλικά —το Mahan, το Ramage, το Barry και το Gravely— βρίσκονται ήδη στην ίδια περιοχή της ανατολικής Μεσόγειο και είναι έτοιμα να εξαπολύσουν πυραύλους Τόμαχοκ κατά της Συρίας, μόλις δοθεί η εντολή από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο Λονδίνο, συζητείται στο κοινοβούλιο η πρόταση της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον για στρατιωτικό πλήγμα κατά του καθεστώτος Ασαντ και αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο ψηφοφορίες, μία πριν και άλλη μία μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ που ερευνούν την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα κατά των εκατοντάδων αμάχων πολιτών, κοντά στη Δαμασκό, την 21η Αυγούστου.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου