ΔΙΕΘΝΗ

FBI: Πιάσαμε την ηγεσία των Anonymous

fbi-πιάσαμε-την-ηγεσία-των-anonymous-704384

Μόλις μερικές ημέρες μετά την καταδίκη του Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τις διαρροές στο Wikileaks, οι αμερικανικές Αρχές πανηγυρίζουν άλλη μία νίκη ενάντια στους (χ)ακτιβιστές του Διαδικτύου.

Με δηλώσεις του στη Huffington Post, κορυφαίος αξιωματούχος του FBI διακήρυξε μετά βεβαιότητος πως το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έχει καταφέρει να εξαρθρώσει τη “λεγεώνα” των χάκερ Anonymous, συλλαμβάνοντας και στέλνοντας στη φυλακή κάποιους από τους “δυνατότερους παίχτες” της.

Ο ειδικός πράκτορας Οστιν Μπέργκλας, επικεφαλής του γραφείου κυβερνο-ερευνών του FBI στη Νέα Υόρκη, αναφέρεται σε μια σειρά από συλλήψεις που είχαν γίνει πέρυσι, από την άνοιξη και μετά.

Συγκεκριμένα, πέρυσι έπεσαν στα δίχτυα των Αρχών πέντε χάκερ της ομάδας Lulz Security, η οποία ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε μεγάλες εταιρείες (Sony, News Corporation, Visa, Mastercard κ.ά.), καθώς και σε κυβερνητικές υπηρεσίες (CIA, FBI, αμερικανική Γερουσία), και φέρεται να εντάσσεται υπό την ομπρέλα του ούτως ή άλλως ευρέος και αποκεντρωμένου δικτύου των Anonymous.

Επιπλέον, πέρυσι οδηγήθηκαν στη φυλακή και κάποιοι άλλοι επιφανείς ακτιβιστές του Διαδικτύου, όπως ο δημοσιογράφος Μπάρετ Μπράουν (ο επονομαζόμενος και εκπρόσωπος Τύπου των Anonymous) και ο χάκερ Τζέρεμι Χάμοντ (ο οποίος υπέκλεψε και διοχέτευσε στη δημοσιότητα αρχεία της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor).

“Ολοι αυτοί ήταν σημαίνοντα πρόσωπα στις τάξεις του κινήματος των Anonymous”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του FBI. Προκειμένου μάλιστα να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό του περί “εξάρθρωσης των χάκερ”, ο Αμερικανός πράκτορας επικαλείται ως “αποδεικτικό στοιχείο” τη σχετική αδράνεια στην οποία έχουν περιέλθει οι Anonymous το τελευταίο διάστημα και τη μη πραγματοποίηση μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων εκ μέρους τους.

“Οι περσινές συλλήψεις λειτούργησαν αποτρεπτικά και δημιούργησαν καχυποψία στις τάξεις του δικτύου”, εξηγεί ο 41χρονος πράκτορας Οστιν Μπέργκλας. Η εν λόγω καχυποψία (την οποία επιβεβαιώνουν και άλλοι αναλυτές) οφείλεται προφανώς στο γεγονός πως οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν έπειτα από εσωτερικές πληροφορίες που έδωσε στις αμερικανικές Αρχές ένας πρώην χάκερ.

Ο «Σαμπού»
Ο λόγος για τον 29χρονο Νεοϋορκέζο Χέκτορ Χαβιέ Μονσεγκούρ, γνωστό και ως “Σαμπού”, ο οποίος συνελήφθη το καλοκαίρι του 2011 ως μέλος της ομάδας Lulz Security. Στην πορεία ωστόσο, προκειμένου να γλιτώσει τον βαρύ πέλεκυ της αμερικανικής δικαιοσύνης, ο “Σαμπού” συμφώνησε να γίνει συνεργάτης του FBI και άρχισε να καταδίδει άλλους χάκερ.

Κάπως έτσι, οι Αρχές κατάφεραν πέρυσι να… ονοματίσουν τους Ανώνυμους και βρέθηκαν στα ίχνη των Τζέικ Ντέιβις, Μουσταφά αλ Μπασάμ, Τζέρεμι Χάμοντ, Ντάρεν Μάρτιν, Ράιαν Ακροϊντ κ.ά.

Οι διώξεις των χάκερ έμελλε φυσικά να ξεσηκώσουν αντιδράσεις. Στην πορεία μάλιστα συστάθηκαν κάποιες ομάδες συμπαράστασης στους συλληφθέντες για συμμετοχή στην ομάδα των Anonymous, όπως για παράδειγμα η Freeanons.org. Ενδεικτικά, σήμερα, στη λίστα αλληλεγγύης της Freeanons.org υπάρχουν τα ονόματα συνολικά 16 ακτιβιστών οι οποίοι είτε εκτίουν ποινές φυλάκισης είτε περιμένουν να δικαστούν. Σε πείσμα των ισχυρισμών του FBI, το στρατόπεδο των Anonymous απάντησε με σειρά από κυρίως ειρωνικές αναρτήσεις στο Twitter (μέσω λογαριασμών όπως οι: @OpLastResort, @YourAnonNews και @AnonyOps).

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ: ΟΙ ANONYMOUS ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Ο πράκτορας μάλλον βρίσκεται… εκτός δικτύου

Στο άκουσμα της είδησης περί εξάρθρωσης της ηγεσίας των Anonymous, πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν πως ο πράκτορας του FBI Οστιν Μπέργκλας, ο οποίος έκανε τις σχετικές δηλώσεις, “προφανώς δεν έχει καταλάβει ακριβώς περί τίνος πρόκειται”.

Κι αυτό διότι οι Anonymous δεν είναι μια συγκεκριμένη ομάδα με λίστες μελών και ιεραρχία. “Δεν έχουν κάποια ηγεσία, ούτε ανθρώπους στην κορυφή. Ως εκ τούτου, το να ισχυρίζεται κανείς πως εξάρθρωσε την ηγεσία τους είναι απολύτως γελοίο”, εξηγεί ο Γκρεγκ Χους, ακτιβιστής υπέρ των ελευθεριών στο Διαδίκτυο.

Οταν μιλάμε για τη λεγεώνα των Ανωνύμων, μιλάμε ουσιαστικά για μια χαλαρή, αποκεντρωμένη και ανομοιογενή κοινότητα ακτιβιστών-χάκερ, οι οποίοι γενικά μοιράζονται μια κοινή απέχθεια για τη λογοκρισία και επιλέγουν να λειτουργούν με συντονισμένο τρόπο ενάντια σε όσα τους ενοχλούν (εταιρείες, κυβερνήσεις, δυνάμεις καταστολής κ.ά.). Ξεκίνησαν το 2003 και ένας από τους πρώτους στόχους ενάντια στον οποίο έστρεψαν τα πυρά τους ήταν η εκκλησία της Σαϊεντολογίας. Δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη ιδεολογική ατζέντα.

Στηρίζουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο Διαδίκτυο και μάχονται ενάντια στη λογοκρισία. Εχουν εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή τους στο Wikileaks, στην Αραβική Ανοιξη και στο κίνημα Occupy. Απαράβατος κανόνας για να ανήκει κανείς στις τάξεις τους είναι φυσικά… να διατηρεί την ανωνυμία τη δική του αλλά και των υπολοίπων.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Οι… παροπλισμένοι χάκερ συνεχίζουν να χτυπούν

Αρχής γενομένης από το 2009, συνολικά δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε ολόκληρο τον κόσμο κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κυβερνοεπιθέσεις των Anonymous. To FBI μπορεί να έσπευσε να τους κηρύξει παροπλισμένους, οι ίδιοι ωστόσο δηλώνουν ζωντανοί και έτοιμοι για νέες αποκαλύψεις. Ενδεικτικά, ο χρήστης με την ονομασία @OpLastResort στο Twitter (πιθανότατα πρόκειται για ομάδα χάκερ) έχει πραγματοποιήσει φέτος επιθέσεις με στόχο τους σέρβερ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Τις τελευταίες ημέρες, οι Anonymous χτύπησαν ιστοσελίδες βρετανικών δικαστηρίων και “έριξαν” τον ιστοχώρο του εθνικιστικού κόμματος English Defense League.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου