ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Η ΕΕ θα αναστείλει την παροχή εξοπλισμών για την ασφάλεια και όπλων

αίγυπτος-η-εε-θα-αναστείλει-την-παροχή-706358

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν επίσης να επανεξετάσουν την βοήθεια προς τη χώρα

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα την αναστολή των αδειών εξαγωγής προς την Αίγυπτο εξοπλισμών για την ασφάλεια και όπλων.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου τους στις Βρυξέλλες, η οποία ήταν αφιερωμένη στην αιγυπτιακή κρίση, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν επίσης να επανεξετάσουν την βοήθεια προς την Αίγυπτο, σε αντίδραση για την επιδείνωση της βίας στην χώρα, όπου αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εδώ και μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου τους.

Οι χώρες της ΕΕ “συμφώνησαν να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγής για εξοπλισμούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της εσωτερικής καταστολής”, επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο, όπου διευκρινίζεται επίσης ότι η βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας “θα επανεξεταστεί”.

Η πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα αναστείλει την παράδοση όπλων στην Αίγυπτο λόγω της κρίσης.

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε εξάλλου ότι η ΕΕ θα επανεξετάσει την σημαντική βοήθεια που παρέχει στο Κάιρο, αλλά σημείωσε ότι “η βοήθεια σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη θα συνεχιστεί”.

“Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στον λαό της Αιγύπτου (…) που είναι ένας σημαντικός εταίρος” της ΕΕ, υπογράμμισε η Άστον όταν ολοκληρώθηκε η σύνοδος.

“Καταδικάζουμε σθεναρά όλες τις πράξεις βίας και αποτιμούμε ότι οι ενέργειες που έγιναν πρόσφατα από τους στρατιωτικούς ήταν δυσανάλογες. Καλούμε όλες τις πλευρές να δώσουν ένα τέλος στην βία”, πρόσθεσε.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου