ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορική επίσκεψη Μέρκελ στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου

ιστορική-επίσκεψη-μέρκελ-στο-στρατόπ-708493

Η πρώτη ηγέτις της Γερμανίας που θα επισκεφτεί το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Νταχάου θα γίνει σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση ότι το ιστορικό μνημείο γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για προεκλογικούς λόγους.

Η καγκελάριος αναμένεται να φτάσει στο μνημείο το απόγευμα (5.45 τοπική ώρα) και, μετά από μια σύντομη ομιλία, θα καταθέσει λουλούδια ενώ θα περιηγηθεί τα ερείπια του στρατοπέδου.

Παρόλο όμως που οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος χαιρέτισαν την κίνηση της Μέρκελ, τονίζοντας ωστόσο την καθυστέρηση, η αντιπολίτευση την κατηγορεί για «άκομψο» συνδυασμό προεκλογικής εκστρατείας και απόπειρας ιστορικής εξιλέωσης.

Η επίσκεψη της Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου της επιτροπής του στρατοπέδου, Μαξ Μανχάιμερ και άλλων πρώην έγκλειστων στο Νταχάου. Μόνο ένα μέρος της επίσκεψης θα καλυφθεί από τα μέσα ενημέρωσης.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου άνοιξε τον Μάρτιο του 1933, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν το πρώτο τέτοιο στρατόπεδο που απέκτησε η Γερμανία και στη συνέχεια αποτέλεσε μοντέλο για τα υπόλοιπα.

Περισσότεροι από 200.000 Εβραίοι, ομοφυλόφιλοι, αθίγγανοι, πολιτικοί αντίπαλοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και αιχμάλωτοι πολέμου φυλακίστηκαν εκεί, ενώ περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν ή πέθαναν από την ασιτία ή από ασθένειες πριν τα αμερικανικά στρατεύματα να το απελευθερώσουν τον Απρίλιο του 1945.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου