ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Συνελήφθη ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδερφότητας

αίγυπτος-συνελήφθη-ο-ηγέτης-της-μουσο-709239

Μήνυμα ισορροπίας σε μια Αίγυπτο που βρίσκεται εν μέσω της εμφύλιας αιματοχυσίας επιχείρησε να στείλει το βράδυ της Δευτέρας το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του, Τζέν Ψάκη, από τη μία δήλωσε ότι «θα ήταν κακή ιδέα να τεθεί εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα» και από την άλλη σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα στο «πάγωμα της βοήθειας» προς την Αίγυπτο, όπως είχε προειδοποιήσει ο Μπαράκ Ομπάμα με μήνυμα του λίγες ώρες μετά το δεύτερο γύρο αιματοχυσίας στην «χώρα των Φαραώ».

«Δεν έχουμε λάβει ακόμα την πολιτική απόφαση για το αν θα “παγώσουμε” τη βοήθεια» δήλωσε η Ψάκη, η οποία στη συνέχεια πρόσθεσε ότι υπό επανεξέταση έχει μπει και η στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο.

«Η επανεκτίμηση της κατάστασης είναι σε εξέλιξη και αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, την οικονομική βοήθεια και την βοήθεια για την ασφάλεια στη χώρα. Θα πρέπει να δούμε τις νομικές μας υποχρεώσεις και θα κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές όπου χρειαστούν στο μέλλον» πρόσθεσε η Ψάκη.

Διευκρίνισε, δε, ότι όποια κι αν είναι η απόφαση, δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον καθοδηγητή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον επικεφαλής ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Μοχάμεντ Μπαντί ανώτατος καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συνελήφθη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη στο Κάιρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Μάλιστα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα, στο προφίλ του στο Facebook, φωτογραφία του συλληφθέντος, πιθανότατα για να πιστοποιησει ότι είναι καλά στην υγεία του.

Ο επικεφαλής καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη ανώτερο ηγέτη του κινήματος σε ένα διαμέρισμα κοντά στην περιοχή αλ- Ραμπαά Αντίγια τον τόπο όπου την Τετάρτη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 280 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.

Τόσο η δημόσια τηλεόραση όσο και ιδιωτικά δίκτυα που υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα το στρατιωτικό πραξικόπημα, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μόρσι, έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες του 70χρονου Μπαντί να κάθεται σε ένα γραφείο, με ένα παραδοσιακό μακρύ λευκό χιτώνα, ενώ η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης έδειξε φωτογραφίες του ισλαμιστή ηγέτη σε μια κλούβα της αστυνομίας.

Αιγυπτιακό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του, καθώς κατηγορείται για «υποκίνηση σε βία». Ο γιος του Μπαντί σκοτώθηκε την Παρασκευή, αλλά ο ηγέτης της συντηρητικής ισλαμικής ομάδα, που ιδρύθηκε το 1929, δεν παρέστη στην κηδεία.

Παρατείνεται η κράτηση του Μόρσι

Την ίδια ώρα, όμως, «λάδι στη φωτιά» ενδέχεται να ρίξει η απόφαση των δικαστικών αρχών της Αιγύπτου να παρατείνουν για περισσότερες από 40 ημέρες ακόμα την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με την εισαγγελία είναι σε εξέλιξη η έρευνα για τη συμμετοχή του σε «βίαιες πράξεις» όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. Η υπόθεση αφορά διαδηλώσεις που σημειώθηκαν έξω από το προεδρικό παλάτι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες μετά από απόφαση των δικαστικών αρχών για παράταση κατά 30 ημέρες της κράτησης του για διαφορετική υπόθεση.

Είμαστε σε «καλό δρόμο» δηλώνει ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών

«Βιώνουμε μια κρίση, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης, Ναμπίλ Φαχμί.

«Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον» πρόσθεσε ο Αιγύπτιος υπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την υλοποίηση του «οδικού χάρτη» του στρατού που προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών για το 2014.

«Η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου. Όποιος καταφεύγει στη βια θα θεωρηθεί υπόλογος “βάσει του νόμου” και θα μείνει έξω από το μέλλον της χώρας» κατέληξε ο Φαχμί.

Ανήσυχος από τα κρούσματα βίας δηλώνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Στα περιστατικά βίας που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο αναφέρθηκε και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος εξέφρασε την καταδίκη του για τις επιθέσεις σε εκκλησίες, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη στοχοποίηση πολιτών ή την καταστροφή υποδομών και περιουσιών απαραίτητων για το μέλλον της Αιγύπτου. Η αποφυγή άλλων απωλειών ανθρώπινων ζωών θα πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα. Καλώ όλους τους Αιγύπτιους να φανούν εγκρατείς και να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά» ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την αντίδραση των 27 της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα με διάφορους τρόπους αναμένεται να προτείνει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να αντιδράσει η Ε.Ε. σε όσα συμβαίνουν στη «χώρα των Φαραώ» κατά το συμβούλιο των ΥΠΕΞ των 27 το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. Για τη νότια Μεσόγειο, Μπερναρδίνο Λεόν δήλωσε μετά από σύσκεψη με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ένωσης ότι «καμία από τις εναλλακτικές πιθανότητες δεν εξαιρέθηκε σήμερα» αν και έσπευσε να προσθέσει ότι «εγώ προσωπικώς δεν άκουσα το παραμικρό για κυρώσεις», υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ επιθυμεί να παραμείνει «κύριος συνομιλητής» και να «διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου