ΔΙΕΘΝΗ

Το αίμα συνεχίζει να ρέει στην Αίγυπτο

το-αίμα-συνεχίζει-να-ρέει-στην-αίγυπτο-709667

Μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των νεκρών – 26 αστυνομικοί νεκροί από δύο επιθέσεις με ρουκέτα – 36 Ισλαμιστές πέθαναν από ασφυξία μετά από χρήση δακρυγόνων – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα παρέμβασης αφήνει η Ε.Ε. – Τις επόμενες 48 ώρες αναμένει ο δικηγόρος του Χόσνι Μουμπάρακ την αποφυλάκισή του

Η χερσόνησος του Σινά αποτελεί τις τελευταίες ώρες το επίκεντρο των αιματηρών συγκρούσεων που συνεχίζονται από την περασμένη Τετάρτη σε όλη την Αίγυπτο με εκατοντάδες νεκρούς οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και απώλειες από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Μόνο στο Σινά οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας μετρούν 73 απώλειες μετά την επίθεση με ρουκέτες εναντίον δύο μικρών λεωφορείων της αστυνομίας που κατευθύνονταν στην πόλη Ράφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 26 αστυνομικοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου έκανε λόγο για «τρομοκράτες» και οι οι αρχές της Αιγύπτου έκλεισαν το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα από και προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Εξάλλου, το μεσημέρι τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε μια επίθεση στην αλ Αρίς, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βορείου Σινά, σύμφωνα με μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Παράλληλα, δύο άνδρες σκοτώθηκαν και ένας τρίτος συνελήφθη όταν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών στην Φαγιούμ, μια όαση στα νότια του Καΐρου.
Ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει βάσεις στη χερσόνησο, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο και κατοικείται από Βεδουίνους, οι σχέσεις των οποίων με την κεντρική εξουσία στην Αίγυπτο είναι ιστορικά κακές. Η περιοχή επίσης αποτελεί θέατρο ενός εκτεταμένου λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.

Από τον Ιούλιο, οι αρχές της Αιγύπτου ανέπτυξαν ενισχύσεις στη χερσόνησο για να αντιμετωπίσουν τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος 36 ισλαμιστών από τα δακρυγόνα και τις βόμβες αερίου που έπεσαν μέσα στο όχημα που τους μετέφερε σε μια φυλακή κοντά στο Κάιρο με την επικρατέστερη εκδοχή να αναφέρει ότι τα δακρυγόνα τα έριξε η αστυνομία πιθανότατα για να αποτρέψει απόπειρα απόδρασης.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την αντίδραση των 27 της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα με διάφορους τρόπους αναμένεται να προτείνει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να αντιδράσει η Ε.Ε. σε όσα συμβαίνουν στη «χώρα των Φαραώ» κατά το συμβούλιο των ΥΠΕΞ των 27 το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. Για τη νότια Μεσόγειο, Μπερναρδίνο Λεόν δήλωσε μετά από σύσκεψη με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ένωσης ότι «καμία από τις εναλλακτικές πιθανότητες δεν εξαιρέθηκε σήμερα» αν και έσπευσε να προσθέσει ότι «εγώ προσωπικώς δεν άκουσα το παραμικρό για κυρώσεις», υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ επιθυμεί να παραμείνει «κύριος συνομιλητής» και να «διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας».

Αποφυλακίζεται ο Μουμπάρακ

Και εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να αποφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανατράπηκε από τη λαϊκή εξέγερση του 2011.

Και αυτό γιατί ο εισαγγελέας τον απάλλαξε από τις κατηγορίες, οι οποίες τον βάρυναν, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης διαφθοράς, δήλωσε ο συνήγορός του, Φαρίντ Ελ Ντιμπ, προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η μόνη βάσιμη νομική αιτία για την παράταση της κράτησης του Μουμπάρακ έγκειται σε μια ακόμη υπόθεση διαφοράς σε βάρος του, η οποία αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εντός της εβδομάδας, πρόσθεσε ο Ντιμπ.

«Το μόνο που απομένει είναι μια απλή διοικητική διαδικασία που δεν πρόκειται να διαρκέσει πάνω από 48 ώρες. Θα πρέπει να έχει αφεθεί ελεύθερος έως τα τέλη της εβδομάδας» τόνισε ο Ντιμπ.

Πάντως, ο 85χρονος Μουμπάρακ αντιμετωπίζει ακόμη μια επαναληπτική δίκη για συνενοχή στις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου