ΔΙΕΘΝΗ

Η CIA παραδέχεται ότι βρισκόταν πίσω από το πραξικόπημα του 1953 στο Ιράν

η-cia-παραδέχεται-ότι-βρισκόταν-πίσω-από-709816

TPAJAX η κωδική ονομασία

Το πραξικόπημα του 1953 που ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μοσαντέκ, υπήρξε ορόσημο για την ιστορία του Ιράν. Πίσω από την ανατροπή του πρωθυπουργού βρίσκονταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας για λογαριασμό του Σάχη, ωστόσο σήμερα, εξήντα χρόνια μετά η CIA το παραδέχεται.

Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας των ΗΠΑ «το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοσαντέκ και το Εθνικό υπουργικό του συμβούλιο έγινε υπό τη διεύθυνση της CIA ως πράξη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

Παρά το γεγονός ότι η παραδοχή της υπηρεσίας έγινε σήμερα, η εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα ήταν γνωστή. Μάλιστα, η τότε υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε μιλήσει το 2000 για τον ρόλο της υπηρεσίας.

«Το πραξικόπημα ήταν σαφώς ένα πλήγμα για την πολιτική ανάπτυξη του Ιράν, και είναι εύκολο να δούμε τώρα γιατί πολλοί Ιρανοί εξακολουθούν να μέμφονται αυτήν την παρέμβαση της Αμερικής στις εσωτερικές τους υποθέσεις», είχε πει.

Από τα απόρρητα έγγραφα προκύπτει ακόμα κι η κωδική ονομασία της CIA για το πραξικόπημα, που αναφέρεται ως TPAJAX.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου