ΔΙΕΘΝΗ

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

απεραντο-πεδιο-μαχησ-η-αιγυπτοσ-711292

Με τον αριθμό των νεκρών από τις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο, να αγγίζει πλέον τους 100, ο χαρακτηρισμός της σημερινής ημέρας από τους οπαδούς του Μωχάμεντ Μόρσι ως «η Παρασκευή της οργής», ίσως δείχνει να περιγράφει απλώς ένα μέρος του δράματος.

Αυτή τη φορά ο θάνατος έρχεται από ψηλά, με τους ελεύθερους σκοπευτές του αιγυπτιακού στρατού να βάλλουν μέσα από ελικόπτερα που πετούν σε χαμηλό ύψος, πάνω ακριβώς από τα εξοργισμένα πλήθη των διαδηλωτών αλλά και εναντίων μεμονωμένων ομάδων που μπαίνουν στο στόχαστρο, με μόνο κριτήριο την «κρίση» του σκοπευτή.


«Ελικόπτερα άρχισαν να μας πυροβολούν, όπως περπατούσαμε», λέει χαρακτηριστικά ένας διαδηλωτής.

«Ο φίλος μου δέχτηκε μια σφαίρα στο λαιμό και πέθανε δίπλα μου. Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε να πυροβολούν από ελικόπτερα. Ελεύθεροι σκοπευτές όμως υπήρχαν και πίσω από παράθυρα κτηρίων».

Ήδη και μέχρι αυτή τη στιγμή, το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera αναφέρεται σε 95 νεκρούς και σε μη προσδιορισμένο αριθμό τραυματιών, οι οποίοι όμως σε κάθε περίπτωση ανέρχονται σε «εκατοντάδες».

«Αδελφοί Μουσουλμάνοι» μεταφέρουν τη σορό ενός διαδηλωτή στην που σκοτώθηκε σήμερα στην Giza.


Τα τραγικά πρωτεία για μιά ακόμη φορά δείχνει να τα έχει το Κάιρο και συγκεκριμένα η πλατεία Ραμσή, ενώ δεκάδες είναι και οι νεκροί σε διαδηλώσεις που γίνονται σε πόλεις γύρω από το Δέλτα του Νείλου, όπως στην Αλεξάνδρεια, στην Ισμαηλία και στη Νταμέττα.

Με ήδη ταυτοποιημένους 638 νεκρούς από το μακελειό της Τετάρτης, η κλιμάκωση της αγριότητας της σημερινής μέρας, όσον αφορά τις μεθόδους εξόντωσης των αντιφρονούντων «Αδελφών Μουσουλμάνων», δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αισιοδοξίας για κάποια «αυτοσυγκράτηση» την οποία ζήτησε σήμερα το πρωί το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές του Αιγυπτιακού Στρατού βάλλουν αδιακρίτως, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό για το αν πίσω από το σκόπευτρο του όπλου τους βλέπουν «έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, ένα νέο κορίτσι ή κι ένα μικρό παιδί».

Αντικειμενικός σκοπός παραμένει η «πάση θυσία» απομάκρυνση κάθε διαδηλωτή από τους δημόσιους χώρους αλλά και η απόλυτη αποθάρρυνση από την ιδέα για οποιαδήποτε νέα ανάλογη κινητοποίηση, με την εντολή του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας «πυροβολείτε κατά βούληση» να βρίσκεται σε διαρκή ισχύ. Και αυτό το «πάση θυσία», στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποκτά το κυριολεκτικό της αιματοβαμμένο περιεχόμενο, καθώς και ολόκληρη η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ύψους 30 μέτρων γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου, από την οποία την προηγούμενη Τετάρτη διαδηλωτές είχαν πετάξει θωρακισμένο όχημα του στρατού με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες αξιωματικοί, έγινε για μια ακόμη φορά πεδίο θανατηφόρων συγκρούσεων. Εκατοντάδες διαδηλωτές κάθε φύλου και ηλικίας, άρχισαν να βάλλονται από τα πυρά των Αρχών.

«Εγκλωβιστήκαμε στη γέφυρα, δεχόμασταν πυρά και από τις δυο πλευρές της, δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά», περιέγραψε δραματικά ένας διαδηλωτής.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή οι φονικές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, με το σύνθημα των διαδηλωτών «ανατρέψτε το πραξικόπημα» και παρά την ανθρωποθυσία των εκατοντάδων νεκρών και χιλιάδων τραυματιών, να δείχνει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- χωρίς την παραμικρή ελπίδα.

Ωστόσο, «η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε σήμερα την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων καθημερινά σε πανεθνικό επίπεδο για μια εβδομάδα και σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου για να καταδικάσουν την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της τάξης».

«Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα», δηλώνουν αποφασισμένοι, διευκρινίζοντας πως οι κινητοποιήσεις αυτές ξεκινούν από αύριο Σάββατο 17 Αυγούστου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου