ΔΙΕΘΝΗ

Εξόργισε τους συναθλητές της η Ισιμπάγεβα

εξόργισε-τους-συναθλητές-της-η-ισιμπά-711936

Αίσθηση κάνει από χθες η κίνηση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του άλματος επί κοντώ, Γελένα Ισινμπάγεβα, να στηρίξει τον νέο ρωσικό νόμο κατά των ομοφυλοφίλων και να επικρίνει συναθλητές της οι οποίοι στηρίζουν τη ρωσική γκέι κοινότητα.

Η Γελένα Ισιμπάγεβα επέκρινε σε δηλώσεις της την αθλήτρια του ύψουςΈμα Γκριν Τρεγκάρο η οποία, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Μόσχα, πήρε μέρος στα προκριματικά έχοντας τα νύχια της βαμμένα στα χρώματα του ουράνιου τόξου, κάτι που θεωρείται ως σημαία της γκέι κοινότητας. Η ίδια η Τρεγκάρο δήλωσε αργότερα ότι η κίνησή της αυτή ήταν μια κίνηση διαμαρτυρίας.

Η 31χρονη Ρωσίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια του επί κοντώ, η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα της, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «ασεβή», δηλώνοντας υποστηρίκτρια του αμφιλεγόμενου ρωσικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα.

Η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια υποστήριξε ότι ο ρωσικός λαός δεν στηρίζει την προβολή της ομοφυλοφιλίας: «Είναι ασέβεια για τη χώρα μας, για τους πολίτες μας επειδή είμαστε Ρώσοι. Ίσως είμαστε διαφορετικοί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και από τους ανθρώπους σε άλλες χώρες. Έχουμε τους νόμους μας που πρέπει να σέβονται όλοι. Απλώς προσπαθούμε να είμαστε ευσεβείς. Θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν κανονικούς ανθρώπους, ζούμε οι άντρες με τις γυναίκες και οι γυναίκες με τους άντρες, έτσι μας έμαθε η ιστορία», δήλωσε η Ισιμπάγεβα προσθέτοντας ότι ελπίζει το πρόβλημα να μην καταστρέψει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από την αθλητική κοινότητα. Ο Αμερικανός αθλητής, Νικ Σάιμοντς, ο οποίος αφιέρωσε το μετάλλιό του στην γκέι κοινότητα, εκφράζοντας έτσι τη στήριξή του δήλωσε: «Μου φαίνεται αδιανόητο ότι μια νέα, ταξιδεμένη, καλλιεργημένη γυναίκα είναι τόσο παλαιών αρχών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της πρώην πρωταθλήτριας του έπταθλου, Ντενίς Λιούις, η οποία είπε στο BBC: «Είναι προφανές ότι δεν βρίσκεται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαι έκπληκτος που οι μάνατζέρ της δεν την συμβούλευσαν να είναι περισσότερο προσεκτική όταν εκθέτει δημοσίως της απόψεις της. Είναι ξεκάθαρο πως τέτοιες δηλώσεις βλάπτουν την εικόνα της ως παγκόσμια σούπερ σταρ».

Τέλος, ο τέσσερις φορές χρυσός ολυμπιονίκης, Μάικλ Τζόνσον: «(Η Ισιμπάγεβα) είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα της και πιθανόν μια μικρή ομάδα πολύ ισχυρών ανθρώπων συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Πρόκεται για μια λανθασμένη κρίση και μια λανθασμένη άποψη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου