ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στην Αίγυπτο

γαλλία-έκκληση-για-αυτοσυγκράτηση-στ-711963

Ο ακραίες οργανώσεις ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν την κλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο, εκτίμησε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

«Δεδομένου ότι η Αίγυπτος είναι ο εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή, είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Πρέπει να υπάρξει απόλυτη αυτοσυγκράτηση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος εξτρεμιστικές οργανώσεις να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και αυτό θα ήταν υπερβολικά σοβαρό», δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η Γαλλία και η Βρετανία ζήτησαν την επείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης.

Το 15μελές Σώμα κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τις βίαιες συγκρούσεις ύστερα από τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Φαμπιούς είπε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος και οι εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, αδιαφορώντας για την έντονη αντίδραση των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, η υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση στην Αίγυπτο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στραφεί εναντίον οποιουδήποτε επιτεθεί στην αστυνομία ή στους δημόσιους θεσμούς.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έκανε έκκληση για την πραγματοποίηση εθνικής πορείας με την συμμετοχή εκατομμυρίων σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα καταστολής εις βάρος των ισλαμιστών που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου