ΔΙΕΘΝΗ

Πυρπολήθηκε κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο, πορεία στην Αλεξάνδρεια

πυρπολήθηκε-κυβερνητικό-κτίριο-στο-κ-712174

Κλιμακώνεται ξανά η ένταση στους δρόμους της Αιγύπτου το απόγευμα στον απόηχο του μακελειού της Τετάρτης: Ομάδα υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων πυρπόλησε κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο, ενώ εκατοντάδες στην Αλεξάνδρεια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ισλαμιστών για πορεία μετά την αιματηρή επέμβαση στις συγκεντρώσεις υπέρ του Μόρσι.

Ο επίσημος απολογισμός του μακελειού της Τετάρτης βρίσκεται, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στους 525 νεκρούς -μακράν η πιο αιματηρή ημέρα ήδη από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ. Η απειλή νέων αιματηρών επεισοδίων είναι ορατή, ενώ πάνω από την Αίγυπτο επικρεμάται ο κίνδυνος του εμφυλίου.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μεταδίδει, όπως αναφέρει το Reuters, πως εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι εισέβαλαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης σε κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο παρά τα πολύνεκρα επεισόδια της Τετάρτης. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτίριο.

Στην πρωτεύουσα, υπενθυμίζεται, όπως και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, ο στρατός έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00 μέχρι τα ξημερώματα.

Παράλληλα, στην Αλεξάνδρεια εκατοντάδες ξεκίνησαν πορεία αργά το μεσημέρι σε διαμαρτυρία για την αιματηρή επέμβαση. «Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας» φώναζαν οι διαδηλωτές, κρατώντας φωτογραφίες του Μόρσι και πλακάτ με συνθήματα εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η επέμβαση έχει προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, με αρκετές δυτικές χώρες να καλούν τους Αιγυπτίους πρέσβεις τους και την Ουάσινγκτον να καταδικάζει τη χρήση βίας. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε το Κάιρο να άρει άμεσα την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει το απόγευμα σε διάγγελμα για την Αίγυπτο.

Ηγετικά στελέχη των ισλαμιστών ανάμεσα στα θύματα

Εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων ανέφερε στο Reuters ότι ανάμεσα σε αυτούς που πυροβολήθηκαν στην επέμβαση της Τετάρτης βρίσκονταν και δύο ανώτατα στελέχη των ισλαμιστών. «Εξ όσων γνωρίζω, δεν είναι νεκροί» είπε, δηλώνοντας επίσης ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν ξέρουν πού βρίσκονται όλα τα ηγετικά τους στελέχη.

Η στάση που κράτησε ο εκπρόσωπος δείχνει πως, προς το παρόν, οι ισλαμιστές δεν είναι πρόθυμοι να υποχωρήσουν: Η επέμβαση «σημαίνει ότι η οργή έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο», είπε, λέγοντας πως ο διάλογος πρέπει να γίνει στη βάση της συνταγματικής νομιμότητας.

Για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αυτό σήμαινε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία -όρος που δεν πρόκειται να δεχθεί η μεταβατική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι η επέμβαση της Τετάρτης επέφερε «ισχυρό πλήγμα» στη λεγόμενη συμμαχία εναντίον του πραξικοπήματος («ομπρέλα» ομάδων υπέρ του Μόρσι, με κυρίαρχους τους Αδελφούς Μουσουλμάνους) λέγοντας πως ο κεντρικός συντονισμός ουσιαστικά χάθηκε.

Σχετικά άρθρα:

Νεκρός εικονολήπτης του βρετανικού Sky News στην Αίγυπτο

Φλέγεται η Αίγυπτος μετά τη σφαγή ισλαμιστών

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου