ΔΙΕΘΝΗ

Νέο εθνικό ύμνο αναζητά η Ελβετία

νέο-εθνικό-ύμνο-αναζητά-η-ελβετία-712225

Τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τη δημιουργία του νέου εθνικού ύμνου της χώρας ανακοίνωσε το σουηδικό κράτος, δίνοντας την ευκαιρία στους χιλιάδες συμμετέχοντες να διεκδικήσουν το χρηματικό έπαθλο.

Ο κρατικός οργανισμός που ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού αναζητεί νέους στίχους που θα αντικαταστήσουν τους «ξεπερασμένους και δύσκολους» του ισχύοντος Ελβετικού Ψαλμού.

«Ο Ψαλμός, σε γενικές γραμμές, δεν σημαίνει τίποτα για την Ελβετία», δήλωσε ο επικεφαλής του διαγωνισμού, προσθέτοντας ότι «είναι ένα όμορφο τραγούδι για τον Θεό, ένας υπέροχος ύμνος, αλλά δεν λέει τίποτα για τις αξίες και τις αρετές της χώρας».

Ο Ψαλμός είναι ο εθνικός ύμνος της Ελβετίας από το 1981, ωστόσο πολιτικοί και σχολιαστές τον έχουν επανειλημμένα κριτικάρει, σχολιάζοντας ότι πρόκειται περισσότερο για «βιβλικό δελτίο καιρού» παρά για ύμνο.

Ο διαγωνισμός πρόκειται για ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου και θα έχει διάρκεια έξι μήνες. Οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της χώρας, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρομανικά ενώ στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν και με Ελβετοί πολίτες, με την προϋπόθεση ότι ζουν στη χώρα.

Ο νικητής θα λάβει ως έπαθλο το ποσό των 10.000 ελβετικών φράνκων (κάτι παραπάνω από 8.000 ευρώ).

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελβετία αποφασίζει να αλλάξει τον εθνικό της ύμνο. Ο αρχικός ύμνος της χώρας λεγόταν Rufst Du, Mein Vaterland, ωστόσο αποσύρθηκε καθώς ο ρυθμός του είναι πολλές ομοιότητες με εκείνον του God Save the Queen, γεγονός που δημιουργούσε σύγχιση στις αθλητικές εκδηλώσεις.

Πηγή: Guardian

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου