ΔΙΕΘΝΗ

Επίδειξη δύναμης από τη Βρετανία στην Ισπανία για το Γιβραλτάρ

επίδειξη-δύναμης-από-τη-βρετανία-στην-717423

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισπανία, με «πεδίο βολής» το Γιβραλτάρ, που ανήκει στη Βρετανία.

Αυτή τη φορά, η Βρετανία ασκεί πιέσεις στην ισπανική κυβέρνηση καθώς όπως έγινε γνωστό, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy) στέλνει στο Γιβραλτάρ την ερχόμενη Δευτέρα και για τέσσερις μήνες έναν μικρό στόλο, ενώ προγραμματίζονται και άλλες αποστολές πλοίων.

Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί δεν έχουν υποχωρήσει στην πρόθεσή τους να επιβάλουν «τσουχτερά διόδια» στα σύνορα με το Γιβραλτάρ, ενώ σημειώνονται και διάφορα περιστατικά με πλοία που παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα του βράχου που ανήκει από την περίοδο της αποικιοκρατίας στους Ισπανούς.

Να σημειωθεί ότι η μάχη για την κυριαρχία του Γιβραλτάρ -για την οποία η Βρετανία έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς- ξεκίνησε και πάλι τον περασμένο μήνα όταν πλοία με εντολή από τις αρχές του Γιβραλτάρ έριξαν συμπαγείς ογκόλιθους από σκυρόδεμα μέσα στη θάλασσα για να δημιουργήσουν έναν ύφαλο για τα ψάρια στην είσοδο της Μεσογείου.

Αμέσως η Ισπανία έσπευσε να παρατηρήσει ότι ο ύφαλος θα μπλοκάρει τα αλιευτικά της σκάφη και ανταπέδωσε το «χτύπημα» με σκληρότερους και πιο επισταμένους συνοριακούς ελέγχους, προκαλώντας καθυστερήσεις ως και έξι ωρών μέσα σε συνθήκες αυξημένων θερμοκρασιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου