ΔΙΕΘΝΗ

Αποκλείει την διεξαγωγή εκλογών πριν τον Δεκέμβριο, Ιταλός υπουργός

αποκλείει-την-διεξαγωγή-εκλογών-πριν-717563

Ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για τις Συνταγματικές Τροποποιήσεις Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, ο οποίος ανήκει στην κεντροδεξιά, απέκλεισε την διάλυση της βουλής και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

«Το κοινοβούλιο δεν μπορεί να διαλυθεί πριν από τον Δεκέμβριο, διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να εκφραστεί σχετικά με την νομιμότητα του ισχύοντος εκλογικού νόμου», δήλωσε ο Κουαλιαριέλο, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή της RAI.

Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις των περισσότερων πολιτικών αναλυτών, οι οποίοι και σήμερα εκτιμούν ότι αν δεν βρεθεί μια «πολιτική λύση» ώστε να μην εκτίσει την ποινή του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να επιδιώξει την διάλυση του κοινοβουλίου ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να προσπαθήσει να είναι υποψήφιος πριν τεθεί ενδεχομένως σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η ειδική επιτροπή της ιταλικής γερουσίας που καλείται να εκφραστεί σχετικά με την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το αξίωμα του γερουσιαστή μετά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της αποφάσισε να συνεχίσει τις εργασίες τις την 9η Σεπτεμβρίου.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Αουτζέλο, στέλεχος της κεντροδεξιάς, καλείται να ετοιμάσει μια λεπτομερή εισήγηση σχετικά με την περίπτωση του ηγέτη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL).

Ο Μπερλουσκόνι έχει δικαίωμα να καταθέσει γραπτώς την υπεράσπισή του ή να ζητήσει να παρέμβει προσωπικά ενώπιον της επιτροπής.

Θεωρείται βέβαιο ότι η αρμόδια επιτροπή θα ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του Μπερλουσκόνι.

Από πλευράς της κεντροαριστεράς ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι –ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος μελλοντικός ηγέτης της κεντροαριστεράς– μιλώντας σε θερινή γιορτή του Δημοκρατικού Κόμματος, έστειλε ένα σαφές και επιγραμματικό μήνυμα: «όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, και φυσικά αυτό ισχύει και για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου