ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: «Οριστική η απόφαση για τη διάλυση των καθιστικών διαμαρτυριών»

αίγυπτος-οριστική-η-απόφαση-για-τη-δι-717854

Πρόκειται για δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι – Μιλώντας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο αλ Μπεμπλάουι διευκρίνισε πως η απόφαση να διαλυθούν οι συγκεντρώσεις είναι τελεσίδικη

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ αλ Μπεμπλάουι ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνηση δεν έχει απαρνηθεί την απόφασή της να διαλύσει δύο καθιστικές διαμαρτυρίες οπαδών του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο αλ Μπεμπλάουι διευκρίνισε πως η απόφαση να διαλυθούν οι συγκεντρώσεις είναι τελεσίδικη κι επεσήμανε πως αυτή δεν εκτελέσθηκε ως τώρα «από σεβασμό στον μήνα του Ραμαζανιού».

Επίσης πρόσθεσε πως οι διαδηλωτές «έχουν παραβεί όλα τα όρια της ειρήνης», υποκινώντας τη βία, χρησιμοποιώντας όπλα, αποκλείοντας δρόμους και κρατώντας ομήρους πολίτες.

Παράλληλα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός αξίωσε από τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν «τάχιστα», διαβεβαιώνοντας πως όσοι εγκαταλείψουν τις δύο κατειλημμένες πλατείες οικειοθελώς δεν πρόκειται να διωχθούν και ανακοίνωσε πως θα βρίσκονται στη διάθεσή τους και λεωφορεία για να τους μεταφέρουν.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο και προέτρεψε όλες τις πλευρές να εργασθούν για την επίτευξη ειρηνικής λύσης.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις τελευταίες αναφορές», επισήμανε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της αιγυπτιακής προεδρίας ότι οι διεθνείς μεσολαβητικές προσπάθειες θα πρέπει να τερματιστούν.

«Η ΕΕ προτρέπει όλες τις πολιτικές παρατάξεις να εξεύρουν μία ειρηνική λύση στο παρόν αδιέξοδο. Εμείς βρισκόμαστε στην περιοχή, συνομιλώντας με όλες τις πλευρές», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στον απεσταλμένο της ΕΕ Μπερναρδίνο Λεόν, ο οποίος πραγματοποιεί μία μεσολαβητική αποστολή στην Αίγυπτο.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι θα υπάρξει αιματοχυσία στην Αίγυπτο στην περίπτωση που η αστυνομία αποτολμήσει να επέμβει στις πλατείες, όπου έχουν κατασκηνώσει οι χιλιάδες οπαδοί του Μόρσι για πάνω από έναν μήνα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πλήθος γυναικών και παιδιών.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου