ΔΙΕΘΝΗ

M.Bαρβιτσιώτης: «Ο Πειραιάς είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου»

m-bαρβιτσιώτης-ο-πειραιάς-είναι-ένα-απ-717910

Δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά τη διάρκεια άσκησης ετοιμότητας σε πλοίο ακτοπλοΐας στον Πειραιά

Επιτυχής άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε πλοίο της ακτοπλοΐας στον Πειραιά. «Ο Πειραιάς είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου» δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης
Άσκηση ετοιμότητας έγινε σε πλοίο της ακτοπλοΐας στην πύλη Ε1 στην ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά.

Το σενάριο προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς από αδιευκρίνιστη αιτία στο κατάστρωμα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Blue star 2» και η όλη άσκηση στέφθηκε από επιτυχία: Το πλήρωμα του πλοίου επιβίβασε στις σωστικές λέμβους με επιτυχία τους επιβάτες για να απομακρυνθούν με ασφάλεια, ενώ στο σημείο έσπευσαν άμεσα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, πλοιάριο και οχήματα της πυροσβεστικής, ρυμουλκό αλλά και ασθενοφόρα. Η «φωτιά», έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και κατασβέστηκε, ενώ όσοι «αντιμετώπισαν» αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και του Λιμενικού στα πλησιέστερα νοσοκομεία.

Η άσκηση έγινε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Δ. Μπαντιά.

Ανάλογη άσκηση είχε γίνει σε πλοίο της ακτοπλοΐας το 2005. Στελέχη του υπουργείου, τόνισαν, ότι η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί συνέχεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Ναυτιλίας στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να δει από κοντά, αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη μετακίνηση των εκδρομέων του Αυγούστου.

Σημείωναν χαρακτηριστικά, ότι στόχος είναι να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας σε όσους μετακινούνται με τα πλοία της ακτοπλοΐας, ενώ ανέφεραν ότι μετά το ατύχημα του κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia», έχουν γίνει αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα σωστικά μέσα των σκαφών της ακτοπλοΐας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας μέσω ασυρμάτου συνεχάρη τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην άσκηση και ευχήθηκε να μη χρειαστεί ποτέ να επέμβουν σε τέτοιου είδους περιστατικό.

«Θέλω να συγχαρώ όσους συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση που δείχνει ότι το λιμάνι του Πειραιά, το Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ είναι σε άμεση ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε περιστατικών», δήλωσε μετά το πέρας της άσκησης ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Ο Πειραιάς είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου και υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερο από 12 εκατ. επιβάτες και επισκέπτες», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και προσέθεσε ότι «στόχος είναι να συνεχίσει να έχει την πρωτοκαθεδρία ως το ασφαλέστερο λιμάνι της Μεσογείου».

Ο υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα του άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες, με αυταπάρνηση ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης και πολύ μεγάλο βαθμό ετοιμότητας. Παράλληλα ευχαρίστησε και τις εταιρείες της ακτοπλοΐας και ιδιαίτερα τη «Blue Star Ferries» καθώς το πλήρωμά της φάνηκε έτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Δημήτρης Μπαντιάς, τόνισε ότι με τη σημερινή άσκηση αποδείχθηκε η ετοιμότητα του πληρώματος και ο επαγγελματισμός του. «Στην άσκηση είδαμε παράλληλα την ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής που έφθασε στο συμβάν τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα, καθώς επίσης και του ΕΚΑΒ για την περίπτωση κάποιων τραυματιών οι οποίοι μεταφέρθηκαν άμεσα και με ασφάλεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο», δήλωσε ο κ. Μπαντιάς.

Ο αρχηγός του Λιμενικού ανέφερε ότι «στον ελλαδικό χώρο κάθε χρόνο διακινούνται πάνω από 80.000.000 επιβάτες τόσο με τη μορφή της κρουαζιέρας όσο και με τη μορφή της ακτοπλοΐας».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου