ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Προεδρικό βέτο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού

βουλγαρία-προεδρικό-βέτο-στην-αναθεώ-717912

Όπως υπογράμμισε – “υπήρξαν ανεπαρκείς πληροφορίες για το πώς θα δαπανηθεί το νέο χρέος, ύψους ενός δισ. λέβα”

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ άσκησε μερικώς βέτο στον νόμο περί αναθεώρησης του κρατικού προϋπολογισμού 2013 και υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο ορισμένες διατάξεις του νόμου θα πρέπει να “επιστρέψουν” στο Κοινοβούλιο για αναθεώρηση.

“Σέβομαι το δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να υλοποιήσει τις πολιτικές που θεωρεί ευεργετικές για τη χώρα και για τις οποίες έλαβε υποστήριξη. Δεν με ενοχλεί εάν αυτές οι πολιτικές υλοποιούνται μέσω της αναθεώρησης του προϋπολογισμού ή μέσω της ανάληψης νέου χρέους” ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο κ. Πλέβνελιεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας “Novinite”.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος εξήγησε ότι άσκησε μερικώς βέτο, διότι – όπως υπογράμμισε – “υπήρξαν ανεπαρκείς πληροφορίες για το πώς θα δαπανηθεί το νέο χρέος, ύψους ενός δισ. λέβα” και για να υπογραμμίσει πως τάσσεται υπέρ των οικονομικών πόρων που προορίζονται για κοινωνικά μέτρα. Υπενθύμισε δε, ότι, η υπηρεσιακή κυβέρνηση (του Μαρίν Ράικοφ) είχε, επίσης, τοποθετήσει 41 εκ. λέβα για τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων ομάδων.

Ο κ. Πλέβνελιεφ σημείωσε ότι δεν εντόπισε σοβαρά σχέδια για πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη του ανταγωνισμού και της οικονομικής ανάπτυξης.

“Για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα, δεν πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες ή το έλλειμμα, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί η οικονομία”, είπε.

Το βέτο που άσκησε μερικώς ο κ. Πλέβνελιεφ αφορά σε διατάξεις που σχετίζονται με έσοδα, δαπάνες και το νέο χρέος.

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού εγκρίθηκε οριστικά από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας την 1η Αυγούστου.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου