ΔΙΕΘΝΗ

Δεν πιστεύουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Παλαιστίνη οι Ισραηλινοί Εβραίοι

δεν-πιστεύουν-στις-ειρηνευτικές-συνο-717944

Το 80% των Ισραηλινών εβραίων εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ισραηλινού Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί στη Μέση Ανατολή, στο Ισραήλ και τα Παλαιστινικά Εδάφη, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, επικεφαλής της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 80% των Ισραηλινών εβραίων θεωρούν ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι “πολύ χαμηλές” ή “σχετικά χαμηλές”, έναντι του 18% που θεωρούν ότι είναι “σχετικά υψηλές” ή “πολύ υψηλές”. Οι Ισραηλινοί Αραβες, που αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού, είναι περισσότερο αισιόδοξοι, με το 47% να θεωρούν ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι “υψηλές” ή “σχετικά υψηλές”.

Εξάλλου, το 64% των Ισραηλινών εβραίων θεωρούν ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δεν είναι ειλικρινής στις προθέσεις της για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων , ενώ σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, το 62,5% είναι αντίθετο με την υποχώρηση στις γραμμές προ του πολέμου των Εξι Ημερών το 1967.

Κατά το παρελθόν, η ισραηλινή πλευρά είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο προσάρτησης των εδαφών όπου ζει η πλειοψηφία των εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη, με αντάλλαγμα εδάφη που βρίσκονται σήμερα υπό ισραηλινή κυριαρχία.

Σύμφωνα με τον στόχο που έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία σε διάστημα εννέα μηνών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου